Сьогодні стартує Різдвяний піст

28.11.2013 06:30 Культура
life.obozrevatel.com life.obozrevatel.com
Пост триватиме до 6 січня 2014 року.

Різдвяний піст називається ще Пилипівським, оскільки його переддень припадає на день пам'яті апостола Пилипа (27 листопада) . У православ'ї його також іменують Чотиридесятницею , оскільки піст, встановлений на честь Різдва Христового , триває 40 днів - до самого передодня світлого свята.

Різдвяний піст , ймовірно , з'явився на самій зорі християнства . Принаймні , в історичних джерелах він згадується , починаючи з 4 століття. Вважається , що ця традиція виросла з поста передодня свята Богоявлення , яке відзначали як мінімум з 3 століття , а пізніше розділилося на свята Різдва Христового і Хрещення Господнього.

Спочатку Різдвяний піст тривав всього сім днів , проте , у 1166 році за рішенням патріарха Луки Хрисоверга він став у православ'ї сорокаденним.

Церква вчить , що пост потрібен для того , щоб в свято Різдва люди могли з чистими серцем , душею і тілом зустріти Сина Божого.

Православна церква наказує утримуватися в дні Різдвяного посту від м'яса , яєць , молока та олії тваринного походження. Крім того , в понеділок , середу і п'ятницю забороняється вживати рослинну олію . Риба дозволяється лише у суботні та недільні дні , а також у великі свята , наприклад , в День Введення в храм Пресвятої Богородиці.

У період з 2 по 6 січня піст посилюється : в цей час не можна вживати рибу навіть у суботу та неділю . Втім , в наші дні посту в повній мірі дотримуються лише служителі церкви та особливо благочестиві віруючі. Для більшості мирян , як правило , допускаються послаблення.

Пост закінчується в ніч з 6 на 7 січня зі сходом першої зірки - тієї самої , що вказала волхвам шлях до немовляти Ісуса.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта