Сьогодні визначають чи буде рік ситим, чи, навпаки, голодним

19.11.2013 06:30 Культура
http://www.afignya.com/ http://www.afignya.com/
За повір'ям, 19 листопада залежно від наявності льоду можна визначити, чи буде рік ситим, чи голодним.

Якщо день багатий снігом, то зима буде сніжна. Якщо лід на річці до цього дня стає купами, то і хліба будуть купи, а гладко - так і хліба буде гладко, говорить народна мудрість.
19 листопада — це також День святителя Павла і Варлаама Хутинського.

СВЯТИТЕЛЬ ПАВЛО, архієпископ Константинопольський, був обраний на патріаршу кафедру в 340 році, коли в Церкві знову спалахнула аріанська єресь. Неодноразово його проганяли з країни за його боротьбу з аріанцями, до яких належав сам імператор Констанцій. Востаннє він був відправлений на заслання до Вірменії, в місто Кукуз, де прийняв мученицьку кончину. Коли Патріарх звершував Божественну літургію, увірвалися аріани і задушили святого його святительським поясом (омофором). Сталося це в 350 році.

Варлаам Хутинський жив у XII столітті, був сином знатного новгородця. У юнацькому віці він прийняв постриг, оселився на відокремленому пагорбі, в урочищі, що називався Хутинь, за 10 верст від Новгорода. Тут він вів суворе життя, здійснюючи безперестанні молитви і дотримуючись дуже строгого посту. Сам рубав ліс, пиляв дрова, орав землю. До нього зібралися деякі жителі Новгорода, які бажали розділити з ним труди і подвиги. Варлаам говорив: "Будьте завжди лагідні і до всіх ставтеся з любов'ю". Незабаром була споруджена церква і заснований монастир. Помер преподобний Варлаам 19 ( 6 ) Листопад 1192.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта