Спогади ветеранів Харківщини про війну викладуть в Інтернет

11.06.2012 10:06 Культура
Популярний у Росії проект, у ході якого молодь знімає на відео інтерв’ю з ветеранами Великої Вітчизняної війни, а потім викладає ці ролики в Інтернет, дійшов до України.

Днями учасники автопробігу «Дорогами перемог» долучили до нього й Харків.

Колона з 11‑ти автомобілів, в яких подорожує близько 40 осіб, пересувається шляхами Росії, Білорусі й України в рамках проекту Федерального агентства у справах дітей і молоді «Наша спільна перемога». За словами керівника автопробігу Романа Насєдкіна, їхній проект спрямований, у першу чергу, на боротьбу з фальсифікацією історії.

«Наше завдання – зберегти історію такою, якою вона була насправді, сформувати архів спогадів ветеранів і, відповідно, передати всю цю правдиву інформацію наступним поколінням, – розповідає Роман Насєдкін. – Крім того, молоді люди, які беруть участь у цьому проекті, переймають часточку патріотизму від ветеранів, живих свідків тих подій».

На ділі це має такий вигляд: молоді люди їздять усією Російською Федерацією та країнам ближнього зарубіжжя і знімають інтерв’ю з учасниками Великої Вітчизняної війни, а потім це відео викладають на спеціальний сайт в Інтернеті. Починаючи з 2010 року, коли цей проект стартував, і до тепер на сайті вже зібралося близько 20 тисяч таких роликів. І, як стверджують учасники проекту, на досягнутому зупинятися вони не збираються.

«Проект триватиме доти, доки ми не знімемо всіх ветеранів, які бачили війну», – сказав на прес-конференції в Харкові Роман Насєдкін.

Автопробіги для учасників проекту «Наша спільна перемога» вже стали звичними. У цьому році він стартував 5 травня з Мурманська, фініш планується на 22 червня – у Новоросійську. На сьогодні автомобілісти вже відвідали більше ніж 30 міст, подолавши при цьому близько 13 тисяч кілометрів.

«У містах, які ми проїжджаємо, зустрічаємося з ветеранами, самі беремо у них інтерв’ю, формуємо молодіжні штаби з реалізації цього проекту. Ми залишаємо там відеокамери для здійснення зйомок, і, таким чином, навіть після нашого від’їзду роботи в рамках проекту тривають і далі», – розповів керівник автопробігу.

Окрім зйомок роликів зі спогадами ветеранів, учасники автопробігу також організовують у деяких містах концерти й бізнес-тренінги.

«З нами їдуть і творчі колективи, і бізнес-тренери. Зазвичай у містах, де ми більш-менш довго перебуваємо, відбуваються концерти, зустрічі з молоддю, презентації інноваційних проектів. У Харкові ми зупинилися менше ніж на добу, тому програму скорочено», – пояснив учасник автопробігу Станіслав Мутенін.

Також він зауважив, що автопробіг у Харкові прийняли дуже гостинно, учасники відвідали Меморіал Слави, а вже наступного дня, після приїзду, вирушили далі.

Юлія ГОРОБЕЦЬ, матеріал з газети "Слобідський край" №68-69 від 09.06.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта