Старт Масляної на Харківщині: безкоштовні млинці та розіграш баранів

13.03.2013 13:20 Культура
http://kiev.globalinfo.ua http://kiev.globalinfo.ua
Такі розваги відбудуться у Шевченківському, Борівському та Коломацькому районах.

У Борівському районі святкуватимуть у п'ятницю 15 березня. На центральній площі селища о 8:00 уже запрацює святковий ярмарок — на ньому продаватимуться товари з підприємств всієї області: Балаклійських, Куп'янських та інших. О 9:00 розпочнеться театралізоване дійство. Кожна сільська рада презентує свої опудало Масляної та Ярила (обрядову страву), а журі визначить найкращих. Розважатимуть та проводитимуть конкурси Царівна-Несміяна, Весна, Зима, Омелько та цигани. На традиційному стовпі сміливців чекатимуть призи. Проте не поросята, а побутова техніка.

Як розповіла “СК” начальник відділу культури і туризму Борівської райдержадміністрації Світлана Шведченко, кожна сільська та селищна рада презентуватиме свої млинці та вареники, каші, пироги, чаї, а потім пригощатиме ласощами всіх охочих. А у фіналі свята опудало Зими буде нещадно спалене.

У Коломаку теж святкуватимуть в п'ятницю 15 березня. З восьмої ранку на центральній площі селища працюватиме ярмарок, гуляти ж почнуть з 10:00. Як запевнила заступник голови Коломацької райдержадміністрації Наталія Андрійченко, на святі буде усе — безкоштовний чай, каша, млинці зі сметаною, конкурси, а також насичена концертна програма. Якщо пощастить і сніг до суботи не розтане, всіх охочих кататимуть на санях. А в кінці традиційно спалюватимуть опудало Зими. До речі, у селі Шелестове Коломацького району також святкуватимуть Масляну, але вже у суботу 17 березня, о 12:00.

У Шевченковому зиму проведуть 16 березня на центральній площі. Гуляння планується на 10:00, а ярмарок працюватиме з 8:00. За звичаєм у Шевченковому Зима зустрінеться з Весною. А в кінці свята холодну королеву спалять. Гостей розважатимуть творчі колективи з усього району. А тих, хто ще не встиг приготувати вдома традиційну святкову страву, частуватимуть млинцями з печінкою та сиром. Сміливці, які наважаться залізти на“льодяний стовп”, отримають хороші подарунки. Розігруватимуться поросята та барани. А в неділю святкувати Масляну продовжать і в деяких селах району.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта