Світовий рекорд установили кашовари на Харківщині (ФОТО)

17.10.2015 13:30 Культура
Найбільший у світі «Кулеш миру» зварили харчовики у Первомайському Харківської області.

Первомайські кашовари вирішили нагодувати весь світ, та зварили рекордний за кількістю кулеш. Пшоняна каша з мясом і овочами вагою у три тонни стала головною стравою цього дня.

- Особливість сьогоднішньої страви у тому, що готується вона на відкритому вогні, у великому казані вагою більше 4 тонн (одна лише кришка важить 700 кілограм), складна конструкція підтримує казан. А також особливо те, що ми готуємо для великої кількості людей – це велика відповідальність, - розповідає шеф-кухар Олександр Ясинський.

Час засипати головний інгредієнт 
Нагодувати вирішили 12 тисяч людей, а тому на кашу пішло 5 кабанчиків, по 100 кілограм цибулі й моркви, 15 кг солі, 500 кг пшона, вода. Не забули кашовари додати й любов до своєї справи і до свого народу.
Свій кулеш організатори недаремно нарікли «Кулешем миру», адже у його створенні були задіяні блізько 350 людей та різні регіони України. Варили кашу в спеціальному чавунному казані, вилитому на ливарному заводі в Донецьку два роки тому. Опори зробили з карпатських сосен, ланцюги викували ковалі Харкова, а зерно для каші вирощено полтавськими хліборобами.

Готувати почали о девятій ранку, і вже о першій дня спробували перший черпак.
- Добра каша, трохи недосолена, але це нічого – люди підсолять, якщо їм так до смаку, - каже помічник повара. А тим часом представник Книги рекордів України уже робить необхідні виміри. Висновок – рекорд є!
- Сьогодні у Харківськоій області у місті Первомайському був заіфксований новий рекорд – не тільки український, але і світовий. Приготовлена найбільша каша – пшоняна каша з овочами і мёясом, тобто кулеш. Ми не вперше фіксуємо рекорд саме цих кашоварів. У 2013 році ми зафіксували світовий рекорд – найбільша вівсяна каша з фруктами. Сьогоднішній рекорд буде занесений до Книги рекордів України в категорію «Кулінарія. Розміри», - констатує представник «Книги рекордів України» Петро Підчібій.


До цього часу кулеш в Україні, звісно, готували, але не більше 1 тонни 
Першим пригостили губернатора Ігоря Райніна, який саме завітав до Первомайського.
- Я вдячний організаторам цього свята. Сьогодні все дуже цікаво, весело, смачно. Як керівник області я гарантую, що в Харківській області, у Первомайському буде таке ж сонячне мирне небо завжди. Мир, стабільність у Харківській області буде завжди. Я запрошую всіх на кашу миру! – сказав Ігор Райнін.

А поки варилася каша, на сцені виступали художні колективи району та області. Харчовики, які особливо відзначились своїм внеском у галузь, отримали нагороди і грамоти від керівництва району і області.

 

 



"Лісапетний батальйон" розважав публіку
Також, до дня працівників харчової промисловості України пройшов ярмарок продуктів та виробів народного мистецтва. Свої товари представили виробники району і області. 

Виручку від продажів організатори передадуть батькам онкохворих дітей

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта