У Харкові пропонують перейменувати вулиці та станції метро

30.06.2015 11:40 Культура
kowel.com.ua kowel.com.ua
За даними Харківської топонімічної групи в обласному центрі згідно з декомунізацією під перейменування підпадає понад 200 вулиць, 3 станції метро та 8 районів.

На своїй сторінці у соцмережі група виклала оновлену версію переліку харківських топонімів, які підлягають змінам.

Так, своїх чинних назв, на думку топонімістів, мають позбутися 256 вулиць, провулків, проспектів тощо. Це, зокрема, проспекти Ілліча, Фрунзе, Леніна, Правди, Кірова, Постишева, Орджонікідзе, Комсомольське шосе, набережні Крупської та Червоношкільна та ін. Інакше мають називатися і місця відпочинку харків’ян: ПКтаВ ім. Артема, Жовтневий гідропарк, Піонерський парк, сквер Радянської України.

За порадою Харківської топонімічної групи мають змінити назви і три станції Харківського метрополітену: Пролетарська, Радянська та Радянської армії.

Також мають перейменувати майже всі з дев’яти районів міста (окрім Київського), а саме: Дзержинський, Жовтневий, Комінтернівський, Ленінський, Московський, Орджонікідзевський, Фрунзенський, Червонозаводський.

Група дає пояснення на честь кого чи чого названі так райони, наприклад, "Фе́лікс Едму́ндович Дзержи́нський (Залізний Фе́лікс) - радянський політичний діяч, один із засновників Всеросійської надзвичайної комісії (ВНК) та організаторів «червоного терору» в Радянській Росії та на захоплених Червоною армією територіях".

Варіантів того, як натомість мають по-новому називатися комуністичні нині топоніми, поки група не пропонує. Ідуть громадські обговорення.

До Харківської топонімічної групи входять історики та громадські діячі, зокрема Людмила Руденко, проф. Володимир Скляр, Едуард Зуб, Марія Тахтаулова та інші.

Максим Грек

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта