Туристів у Харків заманюють новим веломаршрутом (ФОТО. ПРОГРАМА)

01.09.2014 14:31 Культура
фото Інни Пирлик фото Інни Пирлик
У Харкові відкрився новий екскурсійний маршрут по визначним історичних місцях Першої столиці.

Першу екскурсію “Пізнай Харків на двох колесах”організатори влаштували
минулої п’ятниці, 29 серпня. Розпочинається маршрут у самому центрі Харкова — біля готелю Харків Палас. Там учасники пізнавального велопробігу можуть взяти напрокат двоколісні та шоломи.


Перед відправленням екскурсоводи розповідають правила техніки безпеки та дорожнього руху для
велосипедистів. Варто зазначити, що екскурсія годиться і для недосвідчених їздців. Адже основна частина маршруту пролягає через тротуари, парк. Небезпечні перехрестя учасники екскурсії долають пішки, аби уникнути небезпечних ситуацій. Кожному вручають рацію — якщо раптом член групи загубиться або відстане, він зможе про це повідомити екскурсоводу.


Основні точки маршруту знаходяться в історичному центрі міста Харкова. Перше місце, біля якого зупиняється екскурсія — Пам’ятник засновникам Харкова. Далі учасники переміщаються на площу Свободи, потім через сад імені Тараса Шевченка на площу Конституції.



Протягом велоекскурсії харків’янам і гостям міста пропонують цікаві розповіді про всім відомі Держпром, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, пам’ятник Т. Г. Шевченку, Алею зірок фестивалю "Харьковская Сирень", фонтан-альтанку "Дзеркальний струмінь", Свято-Покровський монастир, Свято-Успенський собор, синагогу. Окрім того, додаються до веломаршруту і маловідомі місця, зокрема, Пам’ятний знак репресованим кобзарям, Пушкінська, 17, де збереглися пам’ятні таблички ХІХ століття. Екскурсоводи заготували масу цікавих фактів та історій, які вразять не лише гостей міста, а й самих харків’ян.

Посеред екскурсії група заїжджає в кафе на Університетській гірці, з тераси якого відкривається прекрасний вид на річку Лопань та Полтавський шлях. За чашкою смачного чаю учасники можуть поділитися враженнями та допитати екскурсоводів на будь-яку тему з історії Харкова.



Як розповіла представник туристичної компанії Харкова, екскурсовод Наталія Буйнова, ідея створювати такі екскурсії виникла на зустрічі в облдержадміністрації і, власне, презентація маршруту пройшла за підтримки Департаменту культури і туризму.

- Головна ідея нашої екскурсії полягає в тому, що ми хочемо показати місто Харків українським, показати його історію у цікавий спосіб. Адже зараз дуже багато людей катаються на велосипедах. Тому дуже добре поєднати приємне з корисним, - вважає Наталія Буйнова.

Досвідчений екскурсовод запевняє, у велоекскурсії є свої переваги над автобусною. Адже, більшу частину верхніх поверхів будівель з автобусу не видно.

До речі, в Україні схожі заходи уже проводилися — у Луцьку, Львові тощо. Вартість велоеквкурсії становить 80 грн (з орендою велосипеда). Якщо ви будете кататися на власному двоколісному, то маєте сплатити 50 грн.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта