У Харкові знайшли катакомби 18 століття. Планують створити музей (ФОТО)

24.03.2014 11:43 Культура
Харківські спелестологи 22 березня почали весняні роботи з розчищення унікальної системи підземних галерей в районі Успенського собору.

Про це на своїй лекції в рамках проекту «Харків - місто яскравих ідей» заявив член правління фонду сприяння історико-культурним дослідженням «Діти підземелля» (Харків) Ігор Денисенко.

- Це одне з добре збережених підземель кінця 18-го - початку 19 століття, ймовірно, має відношення до харківського Гостинного двору. Цей об'єкт може стати історико-культурною перлиною старого центру Харкова. Зараз значна частина підземного ходу засипана сміттям і землею. Ми розчищаємо підземний хід для того, щоб поліпшити його вентиляцію і, можливо, виявити артефакти, які дадуть нову інформацію про призначення підземелля і більш точний час побудови, - розповів Ігор Денисенко.

Спелестологи намагаються з'ясувати, чи був цей підземний хід побудований одночасно зі старим будинком, під яким він починається, чи його побудували раніше. На думку експертів, ця підземна споруда могла створюватися з господарсько-побутовими цілями і пов'язувати між собою п'ять купецьких будинків та підвал Успенського собору.

За словами Ігоря Денисенка, під Харковом збереглося до 600 метрів дореволюційних підземних тунелів, які відомі дослідникам. При цьому, за інформацією фахівців, під нашим містом проходило до п'яти кілометрів підземних ходів, багато з яких були знищені, засипані або поховані під фундаментами будівель. Згадки про найстаріше з відомих харківських підземель відносяться до шістдесятих років 17 століття.

- У Харкові давно назріла необхідність створення сучасного підземного музею в історичному центрі міста. Необхідно розчистити, реконструювати і упорядкувати наші унікальні підземелля. Для створення музею потрібні значні кошти, розробка та отримання дозвільної документації, потрібні сприяння влади та допомога меценатів. Ми, у свою чергу, у міру своєї сили проводимо ці роботи і намагаємося зберегти пам'ять про нашу унікальну культурну спадщину, - розповів Ігор Денисенко.

За його словами, підземний музей значно підвищив би статус Харкова як культурної, туристичної та архітектурної перлини України. Сумірні за масштабами та історичною цінністю підземелля в Україні є в Києві, Львові та інших містах України.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта