У найкращому будинку культури-2010 на Харківщині діти збудували літній майданчик (ФОТО)

19.11.2012 12:01 Культура
Фото Інни Пирлик Фото Інни Пирлик
Будинок культури в Новоосинівці, що у Куп’янскому районі, став одним з кращих в Україні два роки тому.

Проте, отримавши таку високу оцінку, люди, що працюють тут, не зупинилися на досягнутому. У Новоосинівці високо цінують творчість, відпочинок та традиції.

Новоосинівський будинок культури, або, як його називають мешканці за старою звичкою, клуб, посів перше місце в Харківській області серед сільських будинків культури і третє місце в Україні у 2010 році.

Як розповів Курилівський сільський голова Володимир Серпокрил, один з найголовніших критеріїв в оцінюванні – це розвиток художньої самодіяльності, активність і творчі здобутки місцевих колективів.


– Клуб невеликий, але найголовніше те, що в ньому добре розвинута художня самодіяльність. Наші колективи здобували перемогу на міжнародних, всеукраїнських і регіональних конкурсах. У клубі займається близько 120 дітей та 50 дорослих, – каже Володимир Серпокрил. – Ще однією умовою успішності є беззаперечно міцна матеріально-технічна база: робоча апаратура, реквізити для виступів, костюми тощо. І обов’язково – опалення. При цьому у клубі опалення зроблено ще за часів Радянського Союзу.

Сільський голова стверджує, що апаратура в Будинку культури – його ровесниця. Вона служить творчим новоосинівцям уже 24 роки, адже селяни дбайливо ставляться до техніки. Володимир Серпокрил з гордістю відзначив найкращих артистів.


– У нас із 1988 року працює єдиний у Куп’янському районі народний колектив вокально-естрадного співу. І кожні три роки це звання підтверджується, – каже сільський голова.

Як у справжньому сільському клубі, увечері молодь приходить сюди на дискотеку. 400 чоловік може поміститися в актовому залі Будинку культури. Літній майданчик для дискотеки, що поряд, молодь будувала майже самотужки.

– Діти самі бетон заливали й огорожу зварювали. Навіть постелили дах. Лише цегляні стіни будували робочі, – розповів сільська голова. – Головне – організувати й зацікавити людей. Володимир Серпокрил згадав часи, коли задиркувату молодь доводилося втихомирювати. У 1984 році молодий керівник ніяк не міг розв’язати проблему бійок серед юнаків у Будинку культури.


– Тоді мені порадили купити дзеркала й повісити їх на всю стіну. І коли я повісив дзеркала, ситуація відразу змінилася, – ділиться секретом Володимир Серпокрил.

Сьогодні біля Новоосинівського будинку культури облаштували дитячий майданчик – уже третій на території Курилівської сільської ради цього року. Ще в будинку культури планують коштом сільського бюджету відремонтувати дах.

Новоосинівський будинок культури пишається бібліотекою, яка працює в його приміщенні. Фонд її налічує близько 14 тис. книг.


– У 2009 році бібліотека брала участь у програмі «Бібліоміст». Ми отримали два комп’ютери з підключенням до Інтернету. Тоді дев’ять комп’ютерів отримала Куп’янська центральна районна бібліотека, і ще три – сільські бібліотеки, у тому числі й Новоосинівська.

А ще бібліотека перемогла в обласному конкурсі відеороликів. Міні-фільм зняли за мотивами відомого мультику «Жив-був пес». Як актори в ролику «Якщо що, заходь» зіграли місцеві школярі.

Володимир Серпокрил розповів кореспонденту «СК» про стару традицію новоосинівських чоловіків, пов’язану із сільським клубом:
– Кожну неділю опівдні, ще з 1945 року, чоловіки приходять до Будинку культури грати в доміно. Ця традиція зародилася ще тоді, коли в селі працював старий клуб.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №138 від 17.11.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта