У Сковородинівському музеї ловлять рибу, катаються на конях та ліплять вареники (ФОТО)

30.07.2014 12:13 Культура
фото Інни Пирлик фото Інни Пирлик
У Національному літературно-меморіальному музеї Г. С. Сковороди, щоб привабити нових поціновувачів творчості великого філософа, екскурсію розбавляють елементами зеленого туризму.

Так, починаючи з цього року, як розповіла директор музею Наталія Мицай, у вихідні дні відвідувачі можуть тут поплавати на човні та половити рибу, а ще покататися на конях. Також туристам пропонують переодягтися в український національний костюм та зробити на згадку знімки з коромислом та біля снопа із сіном.

Не так давно змінилася і сама програма екскурсії. Молодший науковий співробітник Ірина Щербак веде цікаву розповідь про філософа, а ще пропонує гостям освоїти мову віяла, яка набула популярності у XVІІІ столітті, тобто у часи, коли жив і творив Григорій Савич. Так, всі охочі можуть витягнути навмання папірці з різними фразами. Потім працівники музею розповідають кожному, як ці слова передати за допомогою віяла. Особливо цікаво проводити інтерактив, коли в екскурсії бере участь багато чоловіків та жінок. Дівчата показують хлопцям рухи з віялом, а ті намагаються відгадати, що означав той чи інший жест у XVІІІ столітті. З допомогою аксесуара дама могла запросити чоловіка на танець, призначити зустріч на певну годину, показати свою прихильність або ж, навпаки, відмовити кавалеру.

Григорій Сковорода був талановитим педагогом, він розробив власну досить обширну шкалу оцінювання учнів. І в музеї відвідувачам пропонують витягнути папірці уже з готовими оцінками. Якщо людина не згодна з тим, як її оцінили методом сліпого жеребкування, вона може реабілітуватися. Але для цього треба буде відповісти на запитання стосовно життя і творчості філософа. Власне, для тих, хто до цього моменту слухав екскурсовода уважно, це завдання не складне.

Великий філософ вважав, що найцінніше у житті — це час. А тому працівники музею і тут вигадали цікаву розвагу для своїх відвідувачів. Вони пропонують людям намалювати на старих годинниках свою мрію. Кажуть, що на таку пропозицію охоче пристають як дорослі, так і діти. З часом тут планують зробити інсталяцію з цих малюнків.

Також, як розповіла Ірина Щербак, працівники музею проводять виїзні тренінги з тайм-менеджменту, на яких розповідають, як раціонально використовувати свій час.

Також у музеї можна замовити проведення майстер-класу. Зазвичай тут вчать ліпити справжні українські вареники, а на Масляну — пекти млинці.

Вигадують тут цікавинки і для малечі. Зокрема, цього вівторка на території музею вперше пройшов велоквест для дітвори. Діти їздили по спеціально розробленому маршруту та виконували різні завдання.

Також, як розповіла директор музею, тут можна придбати сувенірну продукцію — глиняні та дерев’яні вироби з печатками Григорія Сковороди, путівники, книжки з творами та біографією Григорія Сковороди.

- Така продукція користується попитом. Іноді у нас є можливість продавати старожитності, тому що багато людей цікавляться такими предметами, - розповіла Наталія Мицай. - Продаються і старі картини. Також тут є рушники, які вишивають наші односельці.

До речі, 16 серпня на території музею відбудеться Сковородинівський яблучний пленер, на якому будуть створюватися арт-об’єкти з яблук зі Сковородинівського саду.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта