У цілющих джерелах Харківщини живуть тропічні жаби (ФОТО)

26.09.2013 10:43 Культура
фото надані місцевими мешканцями та музеями фото надані місцевими мешканцями та музеями
На Харківщині існує багато цілющих джерел, вода з яких виліковує людей та створює унікальний природний ландшафт. Про кілька таких джерел розповіли кореспондентам "СК" мешканці районів.

Дергачівщина пишається цілющими Онуфріївськими джерелами, які з давніх-давен відомі далеко за межами району і навіть області. Розташовані вони в селі Подвірки під святою Курязькою горою. До речі, саме через ці джерела Харківський полковник Донець побудував на цій горі в 1653 році Курязький Преображенський монастир. Від цього храму до Свято-Покровського монастиря тягнуться печери.


Місцеві мешканці стверджують, що джерела лікують від різних хвороб: одне – від очних, друге – від внутрішніх, третє – від жіночих. Кажуть, що джерело зцілило великого українського письменника Григорія Квітку-Основ’яненка. У дитячому віці він осліп, а лікарі не змогли йому допомогти. І тоді він з матір’ю вирушив у Курязький Преображенський монастир. Мати вмивала обличчя сина святою водою з Онуфріївського джерела. Після цього Григорій почав прозрівати.

У селі Студенок Ізюмського району розташоване унікальне живодайне джерело. З глибини більш ніж півкілометра витікає вода і прямує до озера. Її температура навіть узимку +20 градусів. О холодній порі тепла вода не замерзає, а влітку джерельна здається студеною з температурою близько +11 градусів.

Студенок унікальний своїм рідкісним тваринним світом.

У цих місцях можна зустріти борсука, сірого журавля, деревну жабу квакушу – такий підвид живе в тропіках і тільки в цих місцях в Україні.

Візитівка Куп’янщини – джерело відомого українського письменника, гумориста Остапа Вишні. Свого часу він відпочивав і творив на Куп’янській землі. У Сенькові є джерело, біля якого любив відпочивати і пити з нього холодну джерельну воду український гуморист.

Спостерігаючи за життям мешканців села, він написав низку гумористичних творів – «З крякухою на озері», «Сом», «Дика гуска», «Сільська рада», які увійшли до славнозвісного збірника «Вишневі усмішки». За ініціативою громад району і села біля джерела було відкрито меморіальну дошку на честь Остапа Вишні, а вулицю, яка веде до джерела, названо його іменем.

Інна Пирлик, Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №113 від 21.09.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта