Унікальні давні будівлі знайшли археологи на Харківщині

18.06.2012 14:15 Культура
фото Інни Можейко фото Інни Можейко
Археологічна експедиція зробила нові знахідки у городищі Мохнач.

Учені-археологи з Харківського національного університету ім. Сковороди, що зараз працюють у городищі Мохнач Зміївського району Харківської області, днями розкопали там дві будівлі зі сходами ІХ ст., кілька ям господарського призначення, погріб. Зараз учені відкопують зерносховище.

Це є перші знахідки у цьому сезоні. Учені вивчають древнощі Хазарського каганата, культуру алан. Про це "СК" повідомив начальник експедиції, кандидат історичних наук Володимир Колода.

За його словами, експедиція працює у городищі Мохнач з 1999 року. Раніше учені знаходили тут клади, родинний тайник, відкопали понад десять житлових приміщень. 

Усі знахідки учасники експедиції передають до музею історії педуніверситету.

Зі статті Колоди В.В.  "Створення оборонних споруд Мохначанського  городища та динаміка заселення його округи". Мохначанське городище було відомо ще на початку ХVII ст. Перші дані про нього містяться в „Книге Большому чертежу” 1627 року (Книга Большому чертежу 1950, с. 71). В ХІХ ст. воно вперше було оглянуто дослідником – В.В. Пассеком. Розкопки на ньому розпочалися лише у другій половині минулого століття.

Сучасне Мохначанське городище є наслідком оборонного будування кількох поколінь наших попередників. Воно продовжувалося, із значними перервами, з ранньої залізної доби до нового часу (з межі V – IV ст.. до н.е. до межі ХVII – ХVIII ст.). Всього виділяється чотири періоди будівельних робіт на даній пам’ятці. Перший з них відноситься до ранньої залізної доби і датується з межі V – IV по кінець IV ст. до н.е. Два наступних пов’язані із раннім середньовіччям: салтівський (IХ – початок Х ст.) та роменський (Х – перша половина ХI ст.). Останній період будівництва датується другою половиною ХVII – ХVIII ст.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта