Унікальні партизанські документи можна побачити у Харкові (ФОТО)

23.09.2013 09:45 Культура
До днів партизанської слави в державному архіві Харківської області відкрилася виставка архівних документів “Нескорені та непереможні”.

В експозиції представленні копії документів, які зберігаються в архівних фондах Харківського обкому компартії України, у фонді “Колекція документів про формування партизанських загонів” та в особистому фонді секретаря підпільного обкому партії Івана Бакуліна.

Тут представленні звіти про діяльність партизанських загонів, їхні списки, документи з інформацією про райони дій загонів, їхнє озброєння, технічне оснащення, спільні операції з радянськими військами, накази командирів партизанських загонів і навіть присяга партизана.

Уперше на виставці представлені документи, які виявлені у фонді партійного архіву Харківського обкому партії, а саме документи зі спогадами учасників ВВВ та учасників партизанського руху. Унікальними є спогади колишнього головного лікаря Харківської міської лікарні №9 Олексія Міщанінова про керівництво патріотичною групою харківських медиків, які діяли у місті в роки окупації.

Усього 20 документів. Загалом у фондах сьогодні зберігається більше 300 архівних справ, у яких містяться документи про партизанський рух та підпілля.

- Особливість цієї виставки у тому, що ми хотіли поряд із офіційними документами розмістити також і спогади командирів партизанського руху, їхні фотографії, - пояснила головний спеціаліст відділу інформації та використаних документів Валентина Плисак.

Експозиція працюватиме ще два тижні. Після неї свою роботу розпочне виставка, присвячена Дню українського козацтва.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта