Унікальний для України виставковий зал відкрився у Харкові (ФОТО)

25.11.2015 14:00 Культура
Фото: univer.kharkov.ua Фото: univer.kharkov.ua
В Харківському національному унівреситеті імені В. Н. Каразіна цього тижня запрацювала виставкова зала Музею археології - єдиного подібного майданчика історичної науки в Україні.

Довгоочікуване відкриття оновленого музею приурочили до 211-річниці з дня заснування Каразінського університету. 

Виставка являє собою настінні панно, художні розписи, ефектно освітлені вітрини з цікавими експонатами всередині. Археологічні знахідки навіть вмонтовані в підлогу музею. А сучасне устаткування гідне кращих європейських історичних установ.



Зі слів директора Музею археології Ірини Шрамко, музей — це не лише виставкова зала, це ще й величезні фонди, що нараховують близько 200 000 одиниць зберігання, а також бібліотека й «золота комора», у якій знаходитимуться вироби з цінних металів і коштовних каменів.

- Предмети старожитності стали надходити до музею археології ще в 1807 році. І колекції були дуже великими вже на поч. ХХ ст. Під час Першої та Другої світових війни багато що було втрачено. Зараз основну частину колекції складає те, що було зібрано вже у післявоєнний час експедиціями університету, - розповіла директор музею. 

Музей представлятиме відвідувачам як постійну виставку, так  і тимчасові експозиції, приурочені до певних історичних дат, подій, розкопок. Тут також обіцяють проводити наукові кіносеанси та консультації фахівців.

Вхід вільний. Графік роботи музею та екскурсії зараз уточнюються. 


Фото виставки можна переглянути тут.

Довідка. Музей археології та етнографії Слобідської України є власником найстаріших фондів не тільки в Харківському регіоні. Свою історію він веде з 1807 року, коли при університеті Каразіна було створено кабінет рідкостей. У 1920 році, у зв’язку з ліквідацією Харківського університету, Археологічний музей одержав статус міського. У 1933 році, з відновленням Харківського університету, Археологічний музей увійшов до складу історичного факультету.  
У  20–30-х роках, колекція Археологічного музею виросла майже до 200 тис. експонатів. У музеї зберігалася і нумізматична колекція, що нараховувала близько 40 тисяч монет і медалей. У музеї утворилися одні з найкрупніших у державі та за її межами колекції предметів бронзового століття, скіфської епохи, античного часу, черняховської та салтівської культур.

Тетяна Лісна

Автор: Администратор сайта