Унікальну програму реабілітації "складних" дітей випробували у Харкові

29.08.2014 09:44 Культура
www.2ristic.com www.2ristic.com
В Харкові працює унікальна програма реабілітації: "Забери дітей з вулиць", де понівечені дитячі душі під наглядом професійних психологів лікують тварини із Feldman ecopark.

28 червня завершився перший етап цієї програми, в якому взяли участь 12 дітей. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомив директор Міжнародного благодійного фонду "Фонд Олександра Фельдмана" Максим Водка.

Як він пояснив, проект тривав три місяці. Дванадцятеро дітей віком від 11 до 16 років, які мали прояви девіантної поведінки, або стояли на обліку міліції, пройшли психосоціальну реабілітацію на базі Центру психосоціальної реабілітації дітей та підлітків “Feldman Ecopark” під керівництвом фахівців в області психології, соціології, психотерапії, анімалотерапії і екотерапії.

Як розповіла завідуюча кафедрою соціології та психології Харківського національного університету внутрішніх справ Лариса Шевченко, унікальність цього проекту полягає в поєднанні двох напрямків роботи з дітьми — класичних психокоректувальних тренінгів і терапії з соціальною роботою. Діти вчилися доглядати за тваринами та брали участь в житті Feldman Ecopark.

- Це був новий підхід, а не реалізація положень Антона Семеновича Макаренка. З дітьми, які пройшли виховання в групі, ми будемо зустрічатися через місяць і подивимося, чим ще зможемо їм допомогти. Зараз можна говорити про позитивну динаміку змін. Якщо вона підтвердиться, то ми зможемо показати свою унікальну методику з виховання важких дітей, - відзначила Лариса Шевченко.

Як зазначив оперуповноважений відділу кримінальної міліції у справах дітей ГУ МВСУ в Харківській області Костянтин Шеремет, який теж брав участь у прес-конференції, головне не викривати дитячі злочини, а попереджати їх.

- Ми намагаємося припиняти можливість злочину на стадії зародження у дитини думки про нього. Тому ми підтримуємо проект фонду Олександра Фельдмана. Для нас важлива допомога громадських організацій та соціальних служб. В проект потрапили діти, відібрані з тих, хто скоїв дрібні крадіжки в супермаркетах або хуліганив. У групі було більше дівчаток, ніж хлопчиків, - зазначив він.

Як розповів Максим Водка, 12 дітей - тільки початок, тестова група, яка дасть розуміння, наскільки ефективна ця програма. Далі за нею можна реабілітувати ще більше дітей.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта