В етнокостюмах Слобожанщини можна побачити шифри та коди (ФОТО)

23.08.2013 08:14 Культура
фото Тетяни Василець фото Тетяни Василець
Еволюцію українського етнічного вбрання відкрив Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва, де 22 серпня стартувала виставка народного костюму.

Експозиція “Етноеволюції” представила народні жіночі й чоловічі костюми Слобідського краю та Полтавщини, а саме оригінальні зразки традиційного українського одягу кінця 19-сер. 20 сторіччя.

Усе стало можливим завдяки дев'ятьом приватним колекціонерам, а також закладам Харківської області, фольклорним організаціям, як от гурт “Муравський шлях”, який окрім неймовірних костюмів чарував відвідувачів виставки своїм виконанням народних пісень. 

На виставці можна знайти вбрання і для незаміжніх дівчат, і для панянок, і для чоловіків. Так вбрання жінки кінця 19 - поч. 20-го складалося із сорочки з домотканого полотна, плетеного вовняного пояса, вовняної плахти, керсетки з фабричної тканини та хустки. Звичайно ж, не без вишивок та різного оздоблення.

Стародавні народні костюми мали раніше різне навантаження: і оберегове, і магічне, і соціальне. У цих візерунках та вишивках зашифроване своє послання. До прикладу, здавалося б, сьогодні свастика має однозначне, негативне значення, але ще з епохи бронзи у наших предків вона символізувала сонце, а сонце вважалося птахом. Увагу всіх відвідувачів без сумніву привернула жіноча сорочка з Добропілля Валківського району з колекції Віри Осадчої. Якщо придивитися до цієї весільної сорочки, то на її рукавах можна вгледіти саме свастики. Ці візерунки створені технікою вирізування. На лівому рукаві, який відповідає жіночій стороні, зображені “жіночі” свастики (загин хреста вліво), а на правому — навпаки. Виявляється, така особливість добре погоджується з календарними уявленнями про два півріччя: тепле чоловіче (весна, літо), холодне жіноче (осінь, зима). 

Із минулого у костюмах кожен знаходить для себе неймовірні речі. На рукавах інших сорочок росте “дерево життя”, квіти, виділяються знаки землі тощо.

На виставці представлені костюми з різних епох. Поряд із стародавніми вбраннями — витвори сучасних майстрів. Це говорить про зв'язок поколінь і незнищенну генетичну пам'ять нації.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта