Вертепи з усієї України щедрують у Харкові (Фото, Відео)

13.01.2017 13:40 Культура
Фото Тамари Кіч Фото Тамари Кіч
Більше 50 колективів з усієї України зібралися у Харкові. Сьогодні розпочався дводенний фольклорний фестиваль “Вертеп-фест 2017”.

Стільки виконавців колядок, щедрівок і вертеп-вистав ще ніколи не збиралися на Сході України. Наприклад, у фестивалі бере участь колектив з Івано-Франківщини “Віфлеємська зоря”, який складається з представників двох театрів.



- Це вже традиція. Ми понад 11 років своїм колективом прославляємо народження Ісуса Христа. В основі нашого сюжетного дійства лежать слова Діви Марії, яка говорить: “Любов — основа світу. До щастя в ній ключі. Тримайтесь Заповіту, в любові жийте всі”. Майже кожен персонаж закликає до миру, злагоди, єдності і любові, що і має урятувати наше суспільство і весь світ, - розповідає художній керівник колективу Олександра Боднар.



Серед учасників - не тільки традиційні народні фольклорні колективи, але й гурти та об’єднання творчих людей з найнесподіваніших місць. Наприклад, робітники дріжджового заводу, студенти — майбутні рятувальники та оркестр нацгвардійців. Кожен учасник додає до фестивалю своє прочитання різдвяного сюжету, свої жанри та обрядові ідеї.



Головна подія цього дня - парад вертепів. Він пройшов одночасно двома колонами з майдану Конституції та майдану Свободи. Одну з колон очолив духовий оркестр 5-ї Слобожанської бригади Національної гвардії України, а іншу - пластуни “Станції Харків”.


Щедрувальники пройшли по Сумській вулиці назустріч одне одному і зустрілися біля ХНАТОБ ім. М. В. Лисенка.


Крім того, зранку 13 січня щедрівники приходили до Військового шпиталю, Інституту патології хребта та суглобів ім. проф. М. І.Ситенка НАМН України, Харківського обласного спеціалізованого будинку дитини № 1, Комарівського дитячого будинку-інтернату, Харківського обласного дитячого клінічного санаторію на Олексіївці.

- Ми хочемо показати і нагадати, що Харків в українському культурному коді. Ми всі разом, як і вся Україна, святкуємо різдвяні свята, які аж до Водохреща ще будуть святкуватися, - каже одна з організаторів Олена Рофе-Бекетова.

Виступи колективів 13 і 14 січня пройдуть у різних куточках Харкова, у ХОДА, на вокзалі, у торговельно-розважальних центрах та супермаркетах.

А в суботу, 14 січня, о 12:00 вертепники у Харкові одночасно з колективами у Львові та Краматорську виконають колядку “Нова радість стала”.


БІЛЬШЕ ФОТО ДИВІТЬСЯ ТУТ

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта