Ветеран війни у Харківській області на заслужений орден Червоної Зірки чекає все життя

08.08.2012 08:38 Культура

Мешканець Красноградщини отримає орден Червоної Зірки через 67 років після закінчення війни.

Представлений до нагороди ще у 1945-му, Дмитро Іванович Шевченко досі не тримав у руках заслуженого ордена.

Про те, що 86-річний житель села Мартинівка був удостоєний ордена Червоної Зірки, стало відомо нещодавно. Красноградська громадська молодіжна пошукова організація «Фенікс-К» виявила в місцевих архівах нагородний лист на ім’я Дмитра Шевченка та наказ про нагородження його бойовим орденом Червоної зірки. Коли пошуковці приїхали до ветерана, аби принести радісну звістку, пенсіонер розповів, що це для нього не новина – він уже майже 70 років чекає на нагороду.

– Я знав, що мав бути нагородженим орденом Червоної зірки. Під Берліном відбив дві атаки, – зі сльозами на очах розповідає дідусь.

На фронт Дмитра Шевченка призвали у ранньому віці. Юнаком пережив окупацію і, ледве досягнувши повноліття, у 1944-му пішов звільняти Батьківщину від німецьких окупантів. За наказом командування кулеметний розрахунок Дмитра Івановича стримував під Берліном атаку гітлерівців. Поряд нього розірвалася ворожа міна, від якої загинули бойові товариші, що разом з ним обслуговували кулемет. У той страшний момент чоловік дивом залишився живим. Атака тривала, і молодий Дмитро Шевченко мав один відбивати її. Юнак мужньо вів далі нерівний бій з фашистами.

– Міна розірвалася недалеко від нас. Хлопців сильно поранило. Вони не вижили, а я лишився. Донька часто питає: це ж як я живим залишився? Нас же було шестеро.
За проявлений героїзм командування представило Дмитра Шевченка до урядової нагороди – ордена Червоної зірки. Однак через незрозумілі обставини нагороду герой у 1945 році так і не отримав. Не прикрашає погруддя ветерана орден Червоної зірки й сьогодні.

Архівний документ – наказ на представлення Дмитра Шевченка до ордена – пошуковці привезли із собою на зустріч з ветераном. Коли зачитували, Дмитро Шевченко слухав і сльози витирав. У документі про мартинівського героя було написано: «У боях з німецько-фашистськими завойовниками на території Німеччини показав себе мужнім і відважним. Завдав німцям великих втрат, неочікуваних для них. У важку хвилину, коли весь його розрахунок вибув  зі строю, Шевченко сам ліг за кулемет і сам, без допомоги, почав нерівний бій з фашистськими завойовниками, що йшли у контратаку. Із честю виконав наказ свого командира, знищивши вогневу точку противника та до двадцяти гітлерівців. Достойний присвоєння  ордена Червоної зірки».

Аби підтвердити відомості, до Москви надішлють інформаційний запит.
– Якщо надійде офіційне підтвердження, ми прийдемо до цієї людини, станемо на коліна і скажемо «спасибі», – пообіцяв голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, висловлюючи подяку пошуковцям під час робочого візиту до Красноградщини.

Інна ПИРЛИК, матеріал з газети "Слобідський край" №94 від 06.08.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта