Жадан та Андрухович у Харкові з'ясовували, де центр Європи

07.04.2017 09:16 Культура
Фото: Тетяна Василець Фото: Тетяна Василець
6 квітня у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна пройшла зустріч із письменником Юрієм Андруховичем у рамках проекту «П'ятий Харків: культурна ініціатива».

Разом з іншим не менш відомим вітчизняним письменником Сергієм Жаданом обговорювали ключові питання: де насправді центр Європи, про європейські цінності, що формує європейську людину, перспективи України, коли Харків стане більш українським та європейським.


Зустріч проходила у великій хімічній аудиторії ХНУ імені В. Н. Каразіна

- Насправді Європа – це не так далеко, десь там за бугром, а, якщо і за бугром, то в Закарпатській області, - сказав Юрій Андрухович, нагадавши, що географічно центр Європи знаходиться у селі Ділове на Закарпатті. - Це не є недосяжний світ.




Сергій Жадан, заступник директора Харківського літературного музею з наукової роботи Тетяна Трофименко і Юрій Андрухович

Щодо європейських цінностей, то, на погляд письменника, вони сформовані надто чітко. 

- У базі своїй – це є такі речі, яким по тисячу-дві років, в основі яких лежить один нехитрий принцип – людина має отримати достатньо свободи, щоб, наприклад, у своє задоволення пересуватися цим світом і торгувати. Базова європейська ідея – мореплавці і торговці, - відзначив Юрій Андрухович.





Сергій Жадан, який також узяв участь у зустрічі, висловив думку, що європейську людину створюють майдани.



- Коли Харків стане більш українським та європейським – це означає одне й те саме, - відповів на запитання з аудиторії Сергій Жадан.



Раніше у рамках проекту «П'ятий Харків: культурна ініціатива», до Харкова на такі зустрічі приїздили, зокрема, лідер гурту "Тартак" Сашко Положинський, письменниця Оксана Забужко, білоруський письменник Андрій Хаданович.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта