Виставка Нікаса Сафронова. У Харків не доїхали 12 картин

22.03.2013 07:56 Культура
http://7days.ru http://7days.ru
Вісім років тому Нікас Сафронов вже був у Харкові з персональною виставкою. На цей раз окрім експозиції робіт на харків’ян чекає багато різноманітних сюрпризів.

Близько 90 картин загальною вартістю 2 мільйони євро – саме такий скарб Нікас Сафронов привіз в Україну – могли не доїхати до Харкова. Складнощі на українській митниці викликали сертифікати на ввіз картин відомого художника. 

- Дозвіл на ввезення картин надає Міністерство культурної спадщини Російської Федерації, - розповідає арт-директор Нікаса Сафронова Наталя Христенко. - І ми пройшли російську митницю, а на українській у нас були проблеми. Причому ці сертифікати на ввіз-вивіз картин мають юридичну силу Третьяковської галереї. Але  українська митниця проігнорувала ці документи. І ми були вимушені простояти три дні на митниці доки переоформлювали документи, а на нас чекало відкриття виставки в Одесі.

На відкриття в Одесі картини встигли, розпочавши український тур Нікаса Сафронова. Харків є четвертим містом України, де відбудеться виставка. Але до нашого міста дійдуть не всі роботи митця – близько 12 картин вже розкуплено українськими цінителями творчості Сафронова.

- Але ми зараз ведемо переговори з Нікасом, щоб він довіз у Харків ще десь 15 робіт, щоб у харків’ян була можливість побачити рідкісні і дорогі картини, які ще не викупили, як, наприклад «Стремление к совершенству», - розповідає Наталя Христенко.

Окрім складнощів з перетинання українсько-російського кордону, картини потребують особливого піклування навіть при трансфері з одного міста у інше. Усі полотна упаковані у спеціальні металічні бокси – реки, що перевозяться у достатньо великому фургоні. Також у кожному місті для виставки спеціально наймається наряд охоронців.

Катерина Терещенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта