Скандальну виставу, автор якої загинула у теракті, покажуть у Харкові

17.09.2013 10:22 Культура
www.theatre-shevchenko.com www.theatre-shevchenko.com
У Харківському державному академічному драматичному театрі імені Т.Г. Шевченка покажуть виставу за п'єсою Ганни Яблонської "Язичники".

Вірити чи не вірити, та що є Бог для нашого сучасника. Таким питанням присвячена п'єса молодого одеського драматурга Ганни Яблонської "Язичники".

Режисер Театру Олег Русов вперше познайомився з п'єсою два роки тому та відразу вирішив, що спектакль за її мотивами має побачити харківський глядач.

- Яблонській вдалося торкнутися у своїй п'єсі болючого для сучасності питання - пошуку шляхів до віри, - розповідає режисер постанови. - Але театр ім. Шевченка ніколи не боявся ризикувати.

За словами Олега Михайловича, вже перші репетиції спектаклю викликали "гарячі" суперечки, адже текст п'єси має певні гострі естетичні нюанси, нецензурні вирази тощо.

- Я завжди спокійно ставився до таких неоднозначних моментів у творах, але, на мою думку "перець" теж має бути присутнім у постанові, - з посмішкою розповідає Олег Русов.

Режисер зазначив, що актори, серед яких переважно молодь, міцно "вхопилися" за свої ролі. Так, актриса Ірина Кобзар, яка виконує головну роль у "Язичниках", дуже прониклася своєю роллю, каже, що після кожної репетиції ледве тягла ноги додому.

- Я віруюча та спокійна людина, - розповідає Ірина, - а мені треба грати істеричку. Вистава дуже складна за своєю стилістикою - мовною, драматичною, філософською. Вперше за 20 років проблеми сучасної родини винесені на сцену.

Виставу "Язичники" вже показували за кордоном. В Україні Харків став першим містом, де скандальну виставу покажуть на сцені академічного театру. Прем'єра відбудеться 20 вересня. В Росії "Язичників" ставив відомий режисер та актор Олег Меньшиков.

24 січня 2011 року одеський драматург Ганна Яблонська летіла до Москви отримувати премію саме за п'єсу "Язичники". Премію жінка так і не отримала, адже за трагічних обставин тоді загинула від рук терористів. У Ганни Яблонської залишилась трирічна донька, книги віршів, проза в журнальних публікаціях та півтора десятка п'єс.

- У нас є ідея: частину коштів із касових зборів вистави віддати родичам Яблонської, адже сьогодні вони організовують збір коштів на встановлення пам'ятника жінці, - зазаначив режисер-постановник  "Язичників" Олег Русов.

Катерина Терещенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта