Як і хто рятували Харківський Будинок актора від боргів

21.05.2013 13:34 Культура
Фото Тамари Кіч Фото Тамари Кіч
Сьогодні актори і співробітники Харківського академічного драматичного театру ім.Т.Г.Шевченка вшанували пам’ять народного артиста України Володимира Шестопалова, якому сьогодні виконалося б 75 років.

Акцію провели біля будинку на пл.Конституції, де мешкав Шестопалов зі своєю дружиною — заслуженою артисткою України Риммою Кіріною, і де встановлена меморіальна дошка актору.

Сорок років життя Володимир Шестопалов присвятив роботі у театрі Шевченка, крім того очолював міжобласне відділення спілки театральних діячів України. Як згадує нинішній голова правління осередку Сергій Бичко, саме Володимир Шестопалов свого часу врятував Харківський Будинок акторів від згасання.

- Він все віддавав, коли працював головою обласного відділення спілки, він захищав інтереси акторів, і так близько приймав все до серця, що це і послужило причиною втрати. Смерть наступила після чергового засідання правління, - згадує Сергій Бичко. - А скільки він зробив для Будинку Актора. Ми під його керівництвом зберегли його, адже Будинок актора на той час перебував у великих боргах, його хотіли забрати. Але Володимир Мусійович включився у роботу і відстояв єдиний в Україні Будинок актора.

Партнери Володимира Шестопалова по сцені розповідають, що з корифеєм театру було дуже легко працювати та цікаво знаходитись на одній сцені, адже народний артист любив імпровізувати та завжди підтримував молодих акторів.

- Я грала Прісіньку у “Шельменку”, і Володимир Мусійович грав її батька, а Рима Василівна вводила нас. Любив Володимир Мусійович пошаліти на сцені, це було дуже цікаво і весело, тому що імпровізація на сцені весь час виникала, ми не знали, чого можна сьогодні від нього чекати, - розповідає актриса театру Тетяна Грінік. - Також у виставі “Холостяк” я грала вихованку, якій він потім освідчувався у коханні. Саме під час вистави стався серцевий напад, ми недограли виставу, закрили завісу, був шок. Потім зі сцени зносили людину з крапельницею через весь зал, ми хвилювалися, щоб все було гарно, і тоді його врятували.

Після серцевого нападу Володимир Шестопалов ще кілька років пропрацював у театрі. До його найкращих акторських досягнень відносять Остапа в “Тарасі Бульбі”, Софрона у “Марусі Богуславці”, Миколу Задорожного в “Украденому щасті”, Шпака у “Шельменко-денщику” та багато інших.

Вдова актора Римма Кіріна згадує, як їм удвох доводилось грати закоханих у виставах “Ретро” і “Старосвітська любов”.

- Ми на сцені жили так, як у житті, була у нас одна любов на все життя. “Старосвітська любов” — це була остання вистава, яку грав Шестопалов, він так зіграв її, що після вистави йому сказали “ви грали сьогодні добре”, а він відповів “А другу виставу зіграємо ще краще”, але другої вистави вже не було, тому що його вже не було, - говорить заслужена артистка України. - Коли ми закохались один в одного, мені казали люди “Римма, на що він тобі, він тебе кине, пробуде з тобою максимум рік (на 18 років він був молодший за мене). А я тоді сказала “рік, але мій”, і пробула з ним 40 років. Я хочу вам сказати, не у віці справа, справа у серці. Я була щаслива, тому що поруч зі мною була така світла людина. Я вам бажаю, щоб ви любили, і щоб вас любили, тому що любов перше за все.

Довідка “СК”. Володимир Мусійович Шестопалов народився 21 травня 1938 року в селі Перше Шевченкове Вовчанського району Харківської області. У 1961 році закінчив акторський факультет Харківського театрального інституту, клас народного артиста СРСР Івана Мар’яненка. Відтоді і до останнього дня життя працював у трупі Харківського академічного драматичного театру ім.Т.Г.Шевченка. У його творчому доробку такі ролі: Остап в “Тарасі Бульбі”, Софрон у “Марусі Богуславці”, Микола Задорожний в “Украденому щасті”, Шпак у “Шельменко-денщику”, Хома Кичатий у “Назарі Стодолі”, Афанасій Іванович у виставі “Старосвітська любов”, та багато інших. Крім того, Шестопалов зіграв близько 20 ролей у виставах Харківської держтелекомпанії. 2001 року артист помер. 25 травня 2009 року на будинку №20 на пл.Коноституції, де мешкав В.М.Шестопалов із дружиною, встановлено меморіальну дошку за проектом скульптора Сейфаддіна Гурбанова.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта