Як пишуть ікони у Харкові: молитва і тиша або виключення із майстерні

31.07.2013 07:21 Культура
фото прес-служби ХОДА фото прес-служби ХОДА
В інформаційно-виставковому центрі «Бузок» запрацювала виставка ікон іконописної майстерні Харківської єпархії.

На виставці представлено півсотні ікон з творчого доробку майстрів іконописної школи при Харківській духовній семінарії, серед них і дипломні роботи її випускників. Щоб написати дипломну роботу, потрібно пройти шлях у чотири класи школи. 

Про особливості навчання іконопису розповідає директор школи, заслужений художник України Наталя Чурилова.

- Роботи, представлені на цій виставці, виконані зі збереженням усіх стародавніх традицій та канонів. Зокрема, з дотриманням канонічного живопису древніх майстрів як російських, так і візантійських. Сьогодні ми створюємо свій особливий стиль. Він однозначно не чітко російський чи український, це щось слобожанське. Якщо ми малюємо ікону, за взірець беремо зразки XIV чи XVI століття, які можна віднайти у шкільній бібліотеці, нерідко і в світовій мережі. Буває, у зразку не влаштовує малюнок чи положення. Тоді ми не робимо просто механічне копіювання, ми доповнюємо й привносимо в роботу щось своє. Але обов'язково слід витримати колорит, манеру виконання, основу зразка, - розповідає директор.

За словами Наталі Чурилової, художники працюють самостійно. Власноруч розтирають фарби, роблять основу. Перед роботою — обов'язкова молитва, а під час малювання жодних мирських розмов. Окрім живопису, учні школи слухають богословські предмети: іконопис, Новий та Старий Заповіти та ін. Іконографію як джерело богословських істин читає директор школи. Два викладачі ведуть свої класи (майстерні).

За словами директора, нерідко буває, що учня іконописної школи виключають.

- Людина не може увійти у життя церкви і не рідко йде сам, - пояснює Наталя Чурилова.

За словами директора школи, планується створення фонду робіт харківських майстрів.

Довідка. Іконописна школа при Харківській духовній семінарії започаткована у храмі святих апостолів Петра і Павла як курси для парафіян храму майже 11 років тому. Нині у школі навчається 30 осіб і розпочато набір на наступний навчальний рік.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта