Як створювався пам'ятник Шевченку. Прототипи героїв скульптури і ескізи проекту (ФОТО)

11.02.2014 09:36 Культура
Фото Віктора Кочетова Фото Віктора Кочетова
У Харківському художньому музеї стартувала фотовиставка «Залишитись в бронзі на віки» Ігоря Лаптєва, фотохудожника та Інни Можейко, випускаючого редактора "СК", присвячена історії створення пам’ятника Т. Г. Шевченку.

Фотовиставка – унікальна можливість подивитися на монумент зовсім під іншим кутом зору. Об’єктив фотохудожника просканував кожну деталь пам’ятника. Ігорю Лаптєву вдалося розповісти про долю тих 16 фігур, що оточують монумент – їх історія життя скована в погляді, котрий впіймав митець.

 

- Мене, як фотографа, пам'ятник Шевченку приваблює насамперед своєю міццю і різноманітністю. Можна безліч разів підходити до нього, розглядати скульптури - і вони будуть різними. Найменша зміна освітлення і точки зйомки - і особи бронзових фігур змінюються. Ось Катерина - в її особі і печаль, і суворість, і жіноча туга, і самотність, і навіть гнів іноді. Щоб це помітити, потрібно просто уважно спостерігати; на бігу, мимохідь, це побачити і зрозуміти важко, - пояснює Ігор Ляптєв.

БІЛЬШЕ ФОТО ДИВІТЬСЯ ТУТ.

Окрім робіт фотографа на виставці представлені також проекти, які брали участь у конкурсі в 1935 році на створення монумента, і фотографії, на яких зображений процес роботи над пам'ятником, герої скульптурної групи - актори, що позували творцям, - Наталія Ужвій, Амвросій Бучма.

- Все почалося з того, що років десять тому я, будучи завсідником бібліотеки ім. В.Г. Короленка, у відділі україністики побачила виставку, що розповідає про пам'ятник Т.Г. Шевченку. Всілякі ракурси монументу мене тоді не дуже захопили, але коли я познайомилася з проектами, які подавали на конкурс скульптори того часу, зрозуміла, що цей матеріал може стати відмінним телевізійним сюжетом на тему: «Яким міг би бути пам'ятник Шевченку в нашому місті». Однак тема створення пам'ятника була явно ширшою. Розуміючи це, я чекала зручного моменту: дуже хотілося зробити цілий фільм про монумент, який вважають скульптурним символом нашого міста, - розповідає Інна Можейко.

Історик за освітою та журналіст за покликом, Можейко майже дописала сценарій до фільму, але на жаль, реалізувати цей задум не вдалося. У цей момент вона знайомиться з Ігорем Лаптєвим. Тандем фотографа та історика дав свої плоди. У 2009 році був випущений настільний календар з історичними та сучасними фотографіями пам'ятника, а також художніми роботами з колекції Харківського художнього музею. А у січні того ж 2009 року було відкрито виставку «Пам'ятник Т. Г. Шевченку навіки в серці першої столиці України».

- Нинішня виставка є логічним продовженням попередньої. Обидві її частини - і історична, і сучасна - дають уявлення про скульптурний символ Харкова як про явище свого часу з одного боку і свідок минулих і теперішніх часів з іншого. Ми намагалися зробити так, щоб голос цих часів можна було почути, дивлячись на фотографії, - пояснила авторка.

Олена Красько

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта