Євробачення-2019: Україна не братиме участі у конкурсі

27.02.2019 20:15 Культура
Фото: vlasno.info Фото: vlasno.info
Таке рішення ввечері 27 лютого оприлюднила Національна суспільна телерадіокомпанія України.

Питання щодо представника України на Євробаченні-2019 кілька днів залишалося відкритим. Нагадаємо, 23 лютого переможцем національного відбору стала харківська співачка MARUV. Згідно з правилами, договір з представником України повинна була підписувати Національна суспільна теле­радіокомпанія України (НСТУ). Перемовини тривали кілька годин, однак сторони так і не змогли дійти згоди. Пізно ввечері 25 лютого стало відомо, що співачка відмовилася підписувати контракт. Деякі деталі договору вона оприлюднила в мережі та назвала їх такими, що обмежують права і свободи людини, додавши, що готова була скасувати всі гастролі в Росії, якщо це буде потрібно для конкурсу.

Ситуацію прокоментував і голова правління НСТУ Зураб Аласанія: «Відбір викрив ще одну велику суспільну проблему, що лежить у політичній площині, а не в музичній: концертну діяльність багатьох артистів у країні-агресорі. І це викликало негативний резонанс у частини суспільства. І водночас – відстоювання результату, разом з відстоюванням такого права іншою частиною суспільства. А завданням Суспільного мовника зовсім не є розкол суспільства».

26 лютого Суспільне почало перемовини з іншим претендентом – гуртом Freedom Jazz, який посів друге місце у нацвідборі. Але дівчата також відмовилися представляти Україну в Тель-Авіві.

«Наразі наш Cupidon (Пісня, з якою гурт брав участь у нацвідборі на Євробачення. – Авт.) летить далі. Зараз ми на стадії підписання контракту з європейським промоутером і ведемо перемовини про концертні тури на найближчий час», – заявили у Freedom Jazz.

Провалилася і третя спроба знайти учасника від України.

27 лютого вже гурт КАZКА, який посів третє місце, також повідомив про свою відмову.

«Нам не потрібна перемога будь-якою ціною. Наша місія – об’єднувати людей своєю музикою, а не сіяти розбрат. Тому на пропозицію НСТУ у нас є чітка відповідь: ми не поїдемо в 2019 році на Євробачення», – йдеться в заяві гурту.

Відмовився від участі в Євробаченні-2019 ще один фіналіст – Brunettes Shoot Blondes. «Якщо нам надійде пропозиція щодо участі у Євробаченні-2019, ми її відхилимо. Наш гурт не перемагав у нацвідборі, ця поїздка не наша», – йдеться у заяві гурту.

Після всіх провальних перемовин Національний мовник вирішив цьогоріч взагалі нікого не відправляти до Ізраїлю.

«У ситуації, що склалася, дотримуючись закону про Суспільне мовлення, а також в умовах надмірної політизації перебігу національного відбору Суспільний мовник вирішив відмовитися від участі в Міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2019», – заявили в НСТУ.

А тим часом Кабмін ухвалив рішення, яким пропонує внести зміни до правил Національного відбору на Євробачення. Так, Уряд доручив Держкомтелерадіо та Суспільному вдосконалити правила відбору представника України з урахуванням «обставин, які викликали широкий громадський резонанс».

Читайте також: Харківський «Металіст 1925» підсилився півзахисником

Андрій Соха