Заступник Добкіна стріляв з гармати. Подробиці Олексіївської фортеці (ФОТО)

10.06.2013 07:05 Культура
Фото Віктора Кочетова Фото Віктора Кочетова

8 червня у Первомайському районі пройшов третій етнофестиваль Олексіївська фортеця.

Цього року родзинкою Олексіївської фортеці стала реконструкція козацьких боїв. Гості свята побачили, як ні на життя, а на смерть українські козаки б'ються з татарами. Не обійшлося на полі битви й без дівчат. Українські фехтувальниці показали наскільки вправно вони володіють і кинджалами, і навіть шаблями.

Виступати на “фортецю” приїхали фехтувальники із Києва, Харкова, Ніжина, Полтави. Наприклад, Андрій Лілеєв представляв на фестивалі столичний клуб історичного фехтування “Камелот”. Бився на шаблі за козаків. Хобі чоловіка розділяє і дружина. Олена Лілеєва на сцену вийшла з кинджалом, а взагалі, як зізнається сама жінка, більше полюбляє велику зброю.

- Ми з чоловіком вже дев'ять років одружені. І попри те, що маємо таке, на перший погляд, небезпечне хобі, жодного разу не посварилися. За кинджали з гарячу не хапаємося, - сміється Олена Лілеєва.

ЯК СВЯТКУВАЛИ ЕТНОСВЯТО ТА БИЛИСЯ У ФОРТЕЦІ. ФОТОРЕПОРТАЖ ТУТ

Ще одним приємним сюрпризом Олексіївської фортеці стали експозиції сільських рад Первомайщини. Так, цього року на фестивалі окрім традиційних українських хлібосолів можна було побачити справжніх циган та чиказьких гангстерів. Перші пропонували погадати по руці, відвідати циганську кибитку і навіть таку послугу як “погладжування батогом по спині”. Олексіївська ж сільрада, що на час фестивалю перетворилася на Чикаго 30-их років, показала гостям канкан, казино та колоритний гангстерський бар.

У якості віп-гостей фестиваль відвідали заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін, перший заступник голови Харківської облради Олена Олешко та народний депутат України Дмитро Добкін. За традицією Олексіївська фортеця розпочалася лише після пострілу із справжньої гармати. Честь же підпалити гніт цього року випала заступнику губернатора.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта