Зі сміття зробили витвори сучасності у Харкові (ФОТО)

03.09.2012 12:41 Культура
Мистецтво створювати щось власними руками, або хенд-мейд, останнім часом стало дуже популярним і серед молоді, і серед людей старшого віку.

Прикраси, іграшки, подарунки, оздоблення інтер’єру і ландшафту завжди вигідно відрізняються від фабричного ширспоживу, особливо якщо зроблені з душею і при цьому прикрашають кам’яні джунглі. Це довели в одному з дворів Харкова.

Цього літа мешканці будинків у районі Холодної гори, повертаючись із відпустки, не впізнавали власного подвір’я. Непримітний і похмурий двір перетворився на екзотичний куточок із дикими тваринами, рослинами, іграшками і прикрасами. Унікальний ландшафтний дизайн усього за місяць-два створила не спеціалізована фірма, а звичайна мешканка одного з будинків.


Наталія Федюшина ніколи не займалася художньою творчістю і жодним видом хенд-мейду не захоплювалася. Її посада контролера друкувального цеху в типографії вимагала зосередженості й уважності – аби продукція виготовлялася без браку. Творчі здібності у жінки пробудила молодша донька Катя, знаходячись ще у материнському лоні. Під час вагітності Наталія раптом відчула потяг до в’язання, почала вигадувати різні цікаві речі й робити їх власними руками. Згодом побачила в Інтернеті, які прикраси та іграшки можна створити зі звичайних побутових відходів. Натхнення прийшло само по собі.

– Спочатку подивилася в Інтернеті, що роблять люди з пластикових пляшок, і вирішила зробити щось подібне у себе в дворі, – розповідає Наталія.

Її перший виріб – рожевий фламінго. Для птаха знадобилися звичайні п’ятилітрові баклажки, пластикові шланги, металеві прути, фарба, трішки фантазії та натхнення.
– Більше вигадувала, як його збирати, – розповідає Наталія. – Адже є картинка, а як з’єднати різні частини виробу, кожний вигадує особисто. Я по-своєму поєднувала крила, пір’я, прилаштовувала шию та дзьоб.

Творчий ентузіазм Наталії спочатку підтримали рідні: батьки і чоловік допомагали робити лебедів із автомобільних шин і папугу, встановили жердини і «годівниці» для саморобних птахів. Не залишилися байдужими й сусіди: побачивши таку красу, навіть зібрали гроші на фарбу. Згодом до рожевого фламінго приєдналися привітне слоненя, Змій-Горинич і Царівна-квакуша, яскравий папуга і білий півень, тендітне оленя.


Навколо старої яблуні почав літати бджолиний рій, під африканськими пальмами сховалась піратська скарбниця, за якою наглядає з дерева мудра сова. А добробут і щастя двору стала приносити лелеча пара у гнізді. Врешті-решт сіра й непримітна клумба між старих п’ятиповерхівок перетворилась на екзотичний куточок, в якому приємно гуляти і розважатись дітям і дорослим. Авторка пластикового дизайну зупинятися на цьому не збирається, і планує створити нові прикраси для двору в наступному році.

Незвичайне оформлення подвір’я подобається і мешканцям, і гостям. Навіть випадкові перехожі почали цікавитися – як за допомогою звичайного побутового сміття прикрасити власний сад чи дачу. А Наталія Федюшина ніякого секрету не тримає і радить усім не лінуватись і не чекати, що їхнє подвір’я облаштує ЖКГ або будь-яка інша служба. Адже якщо облаштувати територію власними руками, жити в ній набагато приємніше.

Тамара КІЧ, матеріал з газети "Слобідський край" №105 від 01.09.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта