Байки від харківських рятівників: людей витягають з бідонів та унатізів

фото ДСНС в Харківській області фото ДСНС в Харківській області
Харківські рятівники розповіли про кумедні випадки у роботі.

У селі Чернещина Борівського району рятувальникам довелося витягати з 15-літрового алюмінієвого бідона трирічного хлопчика. Дитина залізла всередину сама, а от назад так і не змогла вилізти.

Як розповів «СК» начальник 60-ї державної пожежно-рятувальної частини Борівського району Володимир Калінін (він особисто брав участь у визволенні дитини з бідона), на момент приїзду правоохоронців батьки вже перепробували ледь не всі можливі засоби порятунку хлопчика.

– Коли до нашої частини надійшов виклик, у трубці було чути, як хлопчик кричав, мов навіжений. Поки ж ми доїхали до Чернещини, дитина, мабуть, уже трохи заспокоїлася, – розповів Володимир Калінін. – Батьки пояснили, що намагалися протягнути його через горловину бідона. Для цього навіть мастили хлопчика слизькою рідиною.

Зі слів батьків, у бідоні була вода, якою поїли худобу. Дитина полізла туди намочити ніжки і прослизнула всередину. Після всього виявилося, що голова і плечі хлопчика залишилися назовні, а нижня частина тіла опинилась усередині. Причому, оскільки бідон був занадто тісним, малий навіть не міг поворушити ніжками. Зрозуміло, що після того, як дитина просиділа у такому положенні кілька годин, ноги в неї затерпли й боліли.

– До нашого приїзду батько хлопця вже посвердлив дірку в бідоні. Туди ми вставили ручний немеханізований аварійно-рятувальний інструмент, відрізали дно бідона, як у консервної банки, і вивільнили хлопця, – пояснив рятувальник.

Дитина відбулася переляком. Як запевнив Володимир Калінін, коли його бригада від’їжджала з місця події, хлопчик уже був веселим і радісно махав рукою рятувальникам на прощання.

«Відпочинок» на козирку балкона на дев’ятому поверсі

Подібні курйози не є дивиною для рятівників. Як розповів «СК» помічник начальника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Харківській області Ігор Лупандін, схожих випадків на рік трапляється не менше п’яти.

– Наприклад, цього року це вже четвертий випадок. Був інцидент із хлопцем, який у стані легкого алкогольного сп’яніння заліз із даху будинку на козирок балкона на дев’ятому поверсі, а назад вилізти не міг, – згадує Ігор Лупандін.

На дах дев’ятиповерхівки «сміливець» поліз, щоб похвалитися перед друзями. Звідти він почав телефонувати всім знайомим, але, на свою біду, упустив мобільний. Телефон упав на козирок балкона. А це трохи більше двох метрів нижче від даху. До телефона хлопець дістався, але на дах піднятися вже не зміг. На додачу, у мобільному сів акумулятор, і зателефонувати, щоб його врятувати, бідолаха не міг. Він здійняв галас, на що відреагували мешканці будинку й викликали рятувальників. На щастя, все обійшлося.

Головою – в унітаз

– Кілька років тому нас викликали, щоб витягти голову хлопчика з кришки унітаза. До речі, ще й так збіглося, що це сталося на День Святого Миколая, а дитину теж звали Миколаєм. Тоді ми розрізали кришку й акуратно витягли хлопця, – розповів Ігор Лупандін. – А був випадок, коли хлопець пізно ввечері поліз до дівчини на третій поверх гуртожитку. На козирок другого поверху він заліз, а далі спробував піднятися ще вище по газовій трубі. У результаті він послизнувся, упав і застряг між стіною і трубою. А звідти знімали його вже ми.

Зі свіжих цьогорічних курйозів Ігор Лупандін згадав випадок, коли в Харкові хлопець поліз знімати з тополі папужку. Нагору заліз, а спуститися униз сам побоявся. Рятувальникам довелося його самого, як папужку, знімати з дерева. А в Куп’янському районі в біду потрапила корова. Тварина впала в колодязь, і рятувальникам довелося витягати її на мотузках.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №80 від 06.07.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта