Державне і комунальне майно незаконно відчужували та надавали в оренду на Харківщині

http://www.volynnews.com/ http://www.volynnews.com/
Прокуратура через суд повертатиме півмільйонні борги за оренду.

За інформацією прокуратури Харківської області, перевірка виявила непоодинокі порушення, насамперед у діяльності регіонального фонду держмайна України в області (РВ ФДМУ). Серед головних помилок — порушення встановлених строків у підготовці об’єктів до приватизації. Так, за законом вона має тривати не довше двох місяців. У той же час у Зміївському районі виявили факт проведення такої підготовки упродовж п'яти років.

Неналежно контролюється і виконання договорів купівлі-продажу. Регіональне відділення фонду не вживає дієвих заходів щодо усунення порушень в діях орендарів комунального майна. Як наслідок, заборгованість за оренду протягом минулого року зросла на 800 тис. грн. При цьому РВ ФДМУ у поточному році подало до суду лише три позови про стягнення цього боргу на загальну суму трохи більшу 37 тис. грн.

Порушення виявили і в діяльності Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міськради. Зокрема, Управління не забезпечило належного контролю виконання умов договорів оренди. У матеріалах деяких орендних справ відсутні необхідні для такого контролю документи - охоронні договори на надані в оренду пам’ятки архітектури та містобудування.

За результатами перевірок розпочато кримінальне провадження. Так, у 2005 році одна з сільських рад Харківського району при реорганізації колективного сільськогосподарського підприємства прийняла на баланс житлові будинки, що значилися за ним. У той же час котельню вартістю понад 61 тис. грн., яка обслуговувала ці будинки, не прийняли на баланс. Вона була відчужена навіть без прийняття відповідного рішення сесією ради.

У зв’язку з цим Харківська міжрайонна прокуратура розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень). Усього ж за результатами проведених перевірок розпочате 1 кримінальне провадження, внесено 28 подань, пред’явлено 14 позовів про стягнення заборгованості за оренду комунального майна на загальну суму понад півмільйона гривень.

Автор: Администратор сайта