Експертиза знайшла стафілокок і Е200 в оселедці з популярних харківських супермаркетів

http://www.comers.kh.ua/ http://www.comers.kh.ua/

Понад 85% рибних пресервів, протестованих ДП «Харківстандартметрологія» в рамках споживчої експертизи, мали порушення.

Для експертизи були взяті зразки пресервів (продукт, що, на відміну від консервів, не пройшов термічну обробку, за рахунок чого має незначний термін зберігання – як правило, не більше 4 місяців.), які реалізуються у супермаркетах «КЛАСС», «АТБ-Маркет», «Восторг», магазинах «Продукты 24 часа».

Якість пресервів визначалася за органолептичними показниками, вмістом консервантів, показниками мікробіологічної безпеки, а також якістю пакування та маркування.
Необхідно зазначити, що всі зразки пресервів, що пройшли тестування, виготовлені у відповідності до вимог технічних умов підприємств-виробників. Водночас в Україні діє міждержавний стандарт ГОСТ 7453-86 «Пресервы из разделанной рыбы. Технические условия», яким регламентовано основні показники якості та безпечності пресервів рибних, виготовлених з розробленої риби з додаванням рослинних олій, заливок та соусів.

Відповідно до вимог стандарту смак та запах пресервів повинні бути приємними, властивими певному виду риби, соусу, заливці. М'ясо риби повинно бути ніжним, соковитим, а шматочки – цілими з рівними зрізами; якщо риба укладена рулетиками, то вони повинні зберігати циліндричну форму. Дозволяється наявність білкового нальоту, а ось біла слизь та пожовтіння риби можуть свідчити про псування продукту.

За результатами проведеної експертизи з'ясувалося, що з 9 протестованих зразків пресервів різних торгівельних марок 8 не відповідали вимогам нормативів за різними показниками.
Так, порушення мікробіологічних показників встановлено у 4 зразках продукції - тм «VICI», тм «РИБОНЬКА», тм «Fish king», тм «Рибний день». У цих зразках було виявлено завищену кількість плісеневих грибів у 1 г продукту, що може свідчити про невідповідність санітарних умов виробництва. Крім того, оселедці тм «Рибний день» містили мікроорганізм Staphylococcus aureus (золотистий стафілокок). Слід зазначити, що вживання такої продукції може призвести до дисбактеріозів та розладів травлення.

Наявність консерванту бензоату натрію Е 211 у жодному із протестованих зразків не перевищила максимально допустимий рівень (1000 мг/кг).

Однак у 4 зразках пресервів було виявлено наявність іншого консерванту – сорбінової кислоти Е 200, інформація про вміст якої не була зазначена в маркуванні, – це продукція тм «РИБОНЬКА», тм «РИБА,К», тм «Водный мир». А у зразку оселедця тм «Рибний день» в складі продукту взагалі не було інформації щодо вмісту жодного з консервантів, ані бензоату натрію, ані сорбінової кислоти, які фактично були використані під час виробництва. Це яскравий приклад уведення споживача в оману.

Інші зауваження до маркування були виявлені у зразках продукції тм «РИБА,К», тм «САНТА БРЕМОР» та тм «Flagman». Необхідно відзначити, що продукція тм «Flagman» мала зауваження саме до якості нанесення маркування. Незважаючи на те, що вся обов’язкова інформація в наявності, частина реквізитів в маркуванні розміщена таким чином, що важкодоступна для читання (колір шрифту не контрастний до фону етикетки), текст маркування затінюється графічним зображенням.

Підбиваючи підсумки споживчої експертизи, генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко констатував, що ситуація з пресервами на харківському ринку є далекою від ідеалу. Виявлені недоліки продукції за мікробіологічними показниками свідчать про невідповідність санітарних умов виробництва, порушення гігієнічних норм і правил та недостатній рівень контролю за якістю та безпечністю готової продукції з боку керівництва підприємств-виробників.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта