Харківський меланж перетворять на фарбу та добрива (ФОТО)

фото Тетяни Василець фото Тетяни Василець
Сьогодні з військової частини А2136 в смт Шевченкове 14 спеціалізованих цистерн вивезли останні 760 тонн небезпечного компоненту ракетного палива.

Харківський меланж утилізувавтимуть східні сусіди. Через тиждень під особливим наглядом охорони та спеціалістів український вантаж прибуде до Нижегородської області у місто Дзержинськ.

Там, на Федеральному державному підприємстві “Завод ім. Свердлова”, меланж протягом місяця утилізують і перетворять у продукти для промисловості. За словами представників заводу, меланж знадобиться для виготовлення добрив, фарб, додатків до палива тощо.

- Завод імені Свердлова має 50-річний досвід з переробки меланжу. Тож маємо додстатній досвід. Із однієї тонни меланжу виходить така ж кількість азотної кислоти. Меланж містить 70% азотної кислоти та 30% - ангідриду. Ми додаємо до нього води і отримуємо азотну кислоту, концентруємо до 98%, - розповів заступник гендеректора ЗАТ Науково-виробничої фірми “Техноазот” Володимир Арутюнян.

До слова, українські підприємтва не виявили бажання взяти участь у міжнародному тендері та зайнятися утилізацією відходів палива.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта