Кривава ніч у Харкові. Кернес та Балута вели переговори, а міліція охороняє людей (ФОТО, ВІДЕО)

Провокація почалася близько 21 години вечора 14 березня на пл. Свободи, коли до групи проросійських мітингувальників під'їхав мікроавтобус Фольксваген-Транспортер з дніпропетровськими номерами.

Вказаний автомобіль перебуває у розшуку з моменту попередньої провокації, влаштованої в Харкові кілька днів тому, прокоментував губернатор Харківської області Ігор Балута, що опів на першу ночі прибув на місце події.

Пасажири автобуса мали намір вступити в конфлікт з проросійськими активістами, що зібралися біля пам'ятника Леніну, після чого поїхали на вул. Римарську до офісу «Просвіти», де і припаркували автомобіль. За ними попрямували проросійські активісти, які до того часу вже встигли викликати «допомогу» в особі молодчиків з «Оплот».

На Римарській сталася навмисна ескалація конфлікту. При цьому без участі представників «Просвіти».

У прес-службі ГУ МВС у Харківській області зазначили, що загинули цивільні люди. «Це цивільні», - сказала начальник прес-служби облуправління МВС Наталія Захарова.

Як повідомляв кореспондент "МедіаПорта" з місця подій, з вікон стріляють одиночними пострілами. У дворі будівлі щось горить. На місце події викликали рятувальників.

На вулиці Римарській стоять міліціонери, озброєні автоматами. Проїзд по вулиці перекритий. Біля Оперного театру - пост ДАІ.

О 1.18 на вулицю Римарську під'їхали три автобуси. В одному з них - співробітники «Грифона».

О
1.20 загибель двох людей та інформацію про одного постраждалого міліціонера підтвердив прокурор міста Харкова Євген Попович.

«Внесено відомості в ЄРДР за п.п. 1, 5, 15, ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство двох осіб, вчинене за попередньою змовою групою осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб ), ч. 2 ст. 294 (організація масових заворушень, що призвело до загибелі людей і інших тяжких наслідків) і ст. 348 (замах на життя працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України», - сказав прокурор Харкова Євген Попович.

За його словами, в результаті перестрілки загинули 2 особи та 1 (працівник міліції) поранений. Попович також повідомив, що в будівлі на вул. Римарська забарикадувалися до 40 осіб.

«З ними досягнуті певні домовленості. Сподіваюся, що слідчі найближчим часом зможуть приступити до огляду місця події», - сказав Попович.

О 2.18 на вулиці Римарській стояли співробітники спецпідрозділу «Беркут». Вони не пускали людей з георгіївськими стрічками ближче до будівлі.
О
4.00 ранку переговори з людьми, які знаходяться в будівлі на Римарській, 18, тривають. За інформацією "МедіаПорта", в них беруть участь прокурор міста Харкова Євген Попович, начальник облуправління МВС Анатолій Дмитрієв, голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута та Харківський міський голова Геннадій Кернес.

О
4.30 з будівлі почали виходити люди, які раніше там забарикадувалися. Вони виходять з піднятими руками - всього близько тридцяти осіб. Людей розсаджують в автобуси - міліцейський ПАЗ і автобус зеленого кольору.

Глава МВС Арсен Аваков після кривавих подій у Харкові і Донецьку закликав українців створювати ментальний блок антиукраїнським силам. "За підсумками нічної перестрілки радикалів в Харкові: затримано близько тридцяти чоловік з обох сторін конфлікту. Двоє вбитих, кілька людей поранені, в тому числі важко поранений міліціонер. В обох сторін вилучено зброю. Тривають слідчі дії", - повідомив Аваков у себе в Facebook. Арсен Аваков вважає, що ключовим виходом із ситуації в Україні є "спокійна ментальна відповідь мільйонів українців".

Автор: Администратор сайта