Масовий мор оленів на півночі Росії. Причина — екстремальна погода

http://animal.ru/ http://animal.ru/
Близько 6000 оленів загинули від нестатку кормів в оленярських господарствах Ямалу.

Масовий падіж північних домашніх оленів був зафіксований в ямальській тундрі в середині січня. На півострові на початку зими випало багато снігу, потім була відлига. В результаті утворився крижаний наст, який не дозволяє оленям при сніговому покриві до 1,2 метра добувати кормовий ягель. Як пояснив заступник директора департаменту агропромислового комплексу, торгівлі та продовольства Ямало-Ненецького автономного округу Станіслав Закревський, такі явища на Ямалі трапляються досить часто - але вони носять осередковий характер, проявляються в основному в весняний період і не супроводжуються повною відсутністю пасовищного корму, - пише ИТАР-ТАСС.

- Ситуація може погіршитися у зв'язку з подальшим зростанням рівня снігового покриву і загальним виснаженням поголів'я оленів, що може викликати найбільш масовий падіж тварин у весняний період при переході стад на літні пасовища, - повідомив Станіслав Закревський.

У господарства вже направляється мінерально-сировинна підгодівля для зміцнення імунітету тварин, а також комбікорми для підтримки ослаблених оленів. Підгодувати північного оленя - завдання не з простих: головне - не перегодувати, що також загрожує загибеллю тварин. Крім того, на відміну від інших сільськогосподарських тварин олень цілий рік харчується пашею, поживна цінність якої різко змінюється по сезонах. Основним видом корму оленів є ягель, а також залежно від сезону року - чагарники, лишайники, гриби.

Ситуація, яка склалася, вважає заступник директора, небезпечна не тим, що загинуло більше 6 тис. оленів у стаді, в якому більше 700 тис. голів, а так званим відкладеним ефектом.

- Цього року становище погіршилося внаслідокі спекотного літа, коли олені не набрали потрібної вгодованості. Багато пасовищ просто вигоріло під час тундрових пожеж, - сказав Закревський.

Джерело: ИТАР-ТАСС
Автор: Администратор сайта