Матерів разом з дітьми виселяють на вулицю на Харківщині (ФОТО, ВІДЕО)

фото та відео Юрія Борща фото та відео Юрія Борща
Власник гуртожитку у Дергачах Сергій Яловенко намагається висилити жителів, серед яких матері з малолітніми дітьми.

Сьогодні у Дергачівському міському суді відбувся судовий процес за позовом шести матерів неповнолітніх дітей, які виборюють своє право на житло. Як повідомили у Дергачівській РДА гуртожиток введений в експлуатацію з 1983 року. Будівля перебувала на балансі ПМК-33 Главцентросільбуду Української РСР. У Дергачівська міська рада винесла рішення про оформлення права власності на гуртожиток АТ «Галант». У 2007 році АТ «Галант» було реорганізовано шляхом перетворення у ТОВ «Галлан ЛДТ» і право власності на гуртожиток отримало новостворене підприємство. У 2009 році ТОВ «Галлан ЛДТ» продає гуртожиток громадянину Сергію Яловенко. Варто зазначити, що директором ТОВ «Галлан ЛДТ» є Валентина Бондаренко, яка перебуває у офіційному шлюбі з Сергієм Яловенко. Спір між новим власником гуртожитку та його мешканцями виник тоді, коли люди захотіли приватизувати кімнати, у яких жили багато років.

– Ми захотіли приватизувати своє житло і нам сказали, що ваш гуртожиток куплений, як нежитлове, ви там не існуєте взагалі. І тоді почалися суди, – розповідає мати двох малолітніх дітей Оксана Чижикова. – Власник спочатку хотів, щоб ми уклали з ним односторонній договір, щоб ми платили квартплату по 8 грн за кв. метр. Але при цьому усі ремонти, як зовнішні так і внутрішні ми повинні були робити самі. Ми не погодилися - будівля у жахливому стані, треба робити ремонт, а він хотів, щоб гроші йшли йому до кишені, хотів заробляти на цьому. Вже близько трьох років ми судимося. П’ятого березня цього року я була перша матір з дітьми, яку власник намагався висилити. Приїхав дільничий інспектор, судовий виконавець, вантажівка, привели слюсаря, щоб зламати двері, якщо я відмовлюсь. Ось тоді вийшли усі мешканці гуртожитку за мене.
За словами Оксани Чижикової, уови проживання незадовільні. Спільний умивальник, туалет, кухні у половини мешканців спільні. Також вона повідомила, що учора повинні були виселити ще трьох чоловік, але поки що ніхто не приїхав. Виселення відбувається на підставі рішень суду.



У будинку проживає 18 сімей, загалом – 51 особа, з них 11 дітей від 2 до 16 років. Після відмови мешканців підписати договір, власник житла навіть погрожував мешканцям гуртожитку фізичною розправою.
– Він сказав, що я піджену трактор та вдарю по кутам будинку – тут я вас і поховаю. Це були його слова. Він погрожував нам. Я відповіла - спробуй! Будеш сидіти! Говорять, що він сидів. З тюрми вийшов і його жінка продала йому цей гуртожиток за дуже низьку суму. – розповідає 73-річна пенсіонерка Валентина Мілохіна, яка мешкає у гуртожитку 28 років.
Жителі стверджують, що вони проживають на цілком законних підставах, підтвердження чому – офіційна реєстрація місця проживання.

Адвокат Олексій Алейніков , який представляє шістьох матерів неповнолітніх дітей, повідомив, що сьогодні суд розгляну позов, за яким позивачі вимагають визнати договір купівлі-продажу гуртожитку незаконним, але це лише півсправи.
– Ми сподіваємося, що виграємо позов. Потім ми будемо оскаржувати рішення міськради про передачу гуртожитку приватній структурі, – зазначив він.Кінцева мета – добитися того, щоб гуртожиток повернули у комунальну власність територіальної громади Дергачів, щоб потім мешканці гуртожитку змогли реалізувати свої право на приватизацію житла.

Адвокат Сергія Яловенка відмовився давати будь-які коментарі, зазанчивши під час судового розгляду, що це приватна справа.
У Дергачівській райдержадміністрації зазначають, що багато документів, на підставі яких відбувалось купівля-продажу гуртожитку зникли. Також незрозуміло на підставі чого, міськрада дала винесла рішення про оформлення права власності на гуртожиток на ТОВ «Галант».

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта