Міноборони озвучило версії причини вибухів у Балаклії

Фото: ДСНС Фото: ДСНС
Свої бачення виникнення надзвичайної події військові озвучили під час брифінгу 4 травня.

В Міністерстві оборони розглядають три версії виникнення пожежі на 65-му арсеналі ЗСУ неподалік від міста Балаклія 3 травня.

— Попередньо розглядається декілька причин виникнення пожежі. Перша — це загорання сухої трави на ділянці технічної території, що не була очищена від вибухонебезпечних предметів, шляхом попадання під гусениці пожежного танка сторонніх предметів, а саме — підривних елементів пороху, що спричинило загоряння. Друге — це попадання іскри від цього пожежного танка. Третя — це дія сонячних променів на вибухонебезпечні предмети, що знаходилися на неочищеній території, — повідомив начальник Озброєння Збройних Сил України генерал-майор Микола Шевцов.

Він додав, що наведені версії є попередніми, остаточно причини інциденту будуть встановлені в результаті розслідування, яке проводиться представниками Озброєння Збройних Сил та правоохоронними органами України.

Генерал-майор Микола Шевцов також повідомив, що на арсеналі в Балаклії після надзвичайної події, яка сталася 23 березня минулого року та спричинила забруднення території внаслідок розльоту боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів, залишаються нерозмінованими близько 30 відсотків технічної території, де 3 травня поточного року і виникла пожежа. Саме забруднення цієї технічної території вибухонебезпечними предметами не дозволяє проводити на цій території викос трави або інші дії, окрім заходів з розмінування.

Наразі у військовій частині пожежа локалізована. Особовий склад пожежних підрозділів здійснює ліквідацію осередків задимлення та веде спостереження за можливими осередками запалювання від боєприпасів, які детонують. Начальник Озброєння Збройних Сил України запевнив, що загрози для місцевого населення не існує.

Читайте також: На Богодухівщині селянин незаконно тримав зброю та набої

Андрій Соха