Справа про продаж дитини: усі подробиці

Фото: Дмитро Кузубов Фото: Дмитро Кузубов
У понеділок на Харківщині сталася подія, яка просто приголомшила суспільство. Педагог однієї із шкіл-інтернатів області намагалася продати свою ученицю. Той факт, що «товар» - живий, не збентежив освітянку, адже свої торги вона проводила близько року.

Торгівля по-живому

Ще понад рік тому викладач української мови та літератури Люботинської школи-інтернату вирішила поліпшити своє фінансове становище, обравши страшний метод. 52- річна жінка планувала продати сусідську дитину, яка навчалася в інтернаті, де і працювала горе-педагог.
До "справи" остання підійшла зважено. Для цього жінка близько року планувала схему, а також проводила торги.  
13-річну дівчинку зловмисниця знала давно - вони жили на одній вулиці в одному селищі Манченки Харківського району. Дитина — з багатодітної родини. У сім'ї, окрім постраждалої, виховується ще троє дітей. Саме сусідка-вчителька порадила батькам віддати талановиту дитину, яка добре малювала, до спецінтернату в сусідньому Люботині. Педагог переконала, що в цьому закладі у дівчинки буде більше можливостей для розвитку.
- Вона рік до нас ходила... День у день, - розповіла мати постраждалої. - І якщо б це сталося з іншою дитиною, і мені б розповіли, що сусідка таке вчудила, я б не повірила.
Досі оговтатися від моторошної історії не може і директор інтернату, де педагог працювала останні п'ять років. Вона розповіла, що дванадцять років тому вчителька сама пережила трагедію в житті — її рідна дочка загинула в ДТП.
- До кінця не можу повірити, - зазначила директор закладу. - Зараз мені важко щось сказати. Я просила, щоб мене пустили подивитися викладачу в очі, але не дозволили.
У прокуратурі області розповіли, що покупця жінка шукала понад вісім місяців. Ним виявився чоловік, з яким педагог познайомилася на виборчій дільниці. Саме він, за словами слідчих, і повідомив правоохоронцям про майбутню аферу. Коли вони зідзвонювалися з так званим покупцем, вчителька наполягала, що їй потрібні гроші - 14 тисяч доларів, бо в неї борги по кредитах. Зійшлися на 13,5 тисячах.
Угода повинна була відбутися у понеділок, 21 листопада. Увечері вчителька обманом заманила дівчинку до чужої машин.
- Мене вчителька попросила сходити за печивом. Я пішла, а вона вже сиділа в машині і сказала, що в іншій машині - моя сестра. Я підійшла туди, а звідти вийшла жінка, сказала, що там немає ніякої Мілани (сестра), і що вона мене продає, – розповіла постраждала.
Але втілити задумане викрадачці не вдалося. Її затримали прямо "на гарячому",  під час отримання оговореної суми — 13,5 тисяч доларів.

Справа на вісім місяців

Правоохоронці наголошують, що злочин - запланований. Тільки-но дівчинка стала ученицею інтернату, її вчителька одразу почала шукати так званих "покупців".
Але чотири місяці тому інформація про педагога, яка хоче реалізувати "живий" товар потрапила до правоохоронців.  Протягом всього часу оперативники готували операцію з її викриття, тому перемовини з псевдопокупцями велися під постійним контролем поліції.
- Жінку зовсім не хвилювала подальша доля дівчини. Коли їй сказали, що дитина потрібна здорова - вона за гроші надала її медичну довідку. Коли у неї запитали, чи не боїться вона, що дитина потрапить в рабство, затримана відповіла, що їй все одно, - розповіла прес-секретар прокурора Харківської області Віта Дубовик.
За час перебування в СІЗО підозрювана не співпрацювала зі слідством і не розголошувала ніякої інформації. Тому досі невідомо, як вона збиралася приховати зникнення підопічної від батьків, адже кожні вихідні дівчинка їздила додому.
Не давати ніяких свідчень порадив сам чоловік педагога, колишній міліціонер, який досі не може повірити у зловісний задум дружини.
- Може до неї звернулися із провокацією, щоб усиновити цю дитину, - розповів чоловік затриманої. - Я бачив там якісь гроші, про які я взагалі нічого не знаю.
У прокуратурі запевняють, що доказів провини вчительки у слідства достатньо.
А 23 листопада під час засідання суду педагог заявила, що провини своєї не визнає, бо «її підставили». За словами жінки, вона просто хотіла допомогти своїй вихованці. Мовляв, дівчинка з багатодітної сім'ї, умови проживання та розвитку для дитини були дуже поганими, тому вона і втрутилася.
- Я і мамі сказала, ну хоча б одну дитину вивчи, щоб тобі була допомога у житті. Вона дівчинка розумна, може піти навчатися до технікуму, отримувати стипендію, а у майбутньому - працювати, - розповіла підозрювана у суді.
Після обговорення, суд вирішив: оскільки підозрювана може впливати на потерпілу та свідків, для неї обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 січня 2017 року. Застава для затриманої дорівнює 300 мінімальних зарплат — 413 400 грн.
Наразі триває слідство за статтею 149, частина 3 "торгівля людьми, вчинена щодо малолітньої особи". За такий вчинок, вчительці-викрадачці загрожують від 8 до 15 років ув'язнення.

Ціна питання


Та вигідно "позбутися" дитини часто намагаються не тільки сторонні їй люди, а й власні батьки. Наприклад, влітку цього року на Київщині правоохоронці затримали молоду жінку, яка намагалася продати власну дитину. 25-річна мати хотіла за новонароджене немовля 40 тисяч гривень.
Приблизно у цей же час у Києві затримали жінку, яка теж продала свою новонароджену дитину. Просила менше - 30 тисяч гривень. При чому "покупця" жінка знайшла ще при вагітності. До такого жахливого вчинку матерів спонукали відчай та безгрошів'я.
Та бувають й інші причини, які "змушують" виставляти на продаж рідних дітей. Наприклад, минулого року в Черкасах мати намагалася продати немовля за 40 тисяч грн, бо їй бракувало грошей на розваги.
Низькі "ціни" на дітей привертають увагу й іноземців. Так, у серпні минулого року жителька Закарпаття за 20 000 продала свою дитину німецькій родині.  Затримали іноземних "покупців" прямо на пункті пропуску через українсько-польський кордон “Краковець”. Окрім подружжя в авто перебували двоє неповнолітніх дітей німецької родини та немовля, яке народилося за чотири дні до цієї подорожі. Громадянин Німеччини заявив, що немовля — його донька від українки. На підтвердження своїх слів надав прикордонникам свідоцтво про народження дитини, а також нотаріально завірену заяву матері дитини про дозвіл на вивезення доньки за кордон. Та під час розслідування з’ясувалося, що немовля, яке намагалися вивезти за кордон, народила 25-річна жителька Рахівського району. Ще під час вагітності жінка вирішила позбутися небажаної дитини та при цьому ще й заробити грошенят.

Олександр Ушаков, кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта