Під Донецьком вибухнули цистерни з пропан-бутаном. Населення евакуюють (ФОТО)

Фото прес-служби ГУ ДСНС України в Донецькій області Фото прес-служби ГУ ДСНС України в Донецькій області
Пожежу гасили 300 пожежних.

У неділю вранці на залізничному перегоні "Вдале - Межова" в Красноармійську пролунали вибухи. Вантажний поїзд віз 66 цистерн з пропан- бутаном з Казахстану до Одеси. Близько 06.15 в двох кілометрах від села Леніне 21 цистерна довжелезного складу зійшла з рейок, чотири з них загорілися, - пише “Комсомольская правда”.

На місці працювала рекордна кількість рятувальників - понад 300 осіб, а також три пожежних і два відновлювальних потяги. Через чотири години рятувальникам вдалося розчепити поїзд, при цьому 39 цистерн довелося "евакуювати" від вогнища спалаху на безпечну відстань, адже п'ять цистерн палахкотіли яскравим полум'ям, а дві - вибухнули. Причому вибухи були настільки сильними, що їх чули жителі усіх навколишніх сіл, а в деяких навіть на відстані кілометра через вибухову хвилю вилетіли стекла.

Що саме стало причиною аварії, поки сказати не може ніхто. Однак правоохоронні органи сходяться на думці: всьому виною технічна несправність, версію теракту всерйоз ніхто не розглядає.

Як кажуть рятувальники, загрози хімічного отруєння газом пропан-бутан і продуктами його горіння для жителів найближчих сіл Леніне і Вдале не було. Але оскільки впоратися з пожежею не вдавалося, частина людей вирішили відселити з небезпечної зони.

- У довколишні села від місця аварії виїхала група психологів. Фахівці зайшли в кожен дім, щоб пояснити людям, що відбувається, і запевнити, що небезпеки немає. На всякий випадок жителів попросили перейти в будинки сусідів, знайомих, які розташовані далі від залізниці , - повідомила начальник прес -служби ГУ ГСЧС України в Донецькій області Інна Сєдова.

Всього перебратися на час до знайомих рекомендували 250 місцевим жителям.

- За оперативними даними, загрози життю і здоров'ю громадян та навколишньому середовищу немає. Концентрація шкідливих речовин у повітрі в нормі. Загиблих і постраждалих немає, - прокоментували ситуацію в прес -службі прокуратури в Донецькій області.

Віце-прем’єр-міністр, голова Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Олександр Вілкул так прокоментував ситуацію:

- Для ліквідації наслідків пожежі через аварію вантажного потягу з цистернами пропан-бутану, що відбулася 2 лютого у Красноармійському районі Донецької області на залізничному перегоні «Удачне-Межова», було залучено 59 одиниць техніки та 326 працівників від ДСНС та Укрзалізниці. Не зважаючи на високу складність аварії завдяки оперативним діям рятувальників та залізничників жертв та постраждалих немає, аварія була вчасно локалізована.

Станом на сьогоднішній ранок (3 лютого 2014 року) тривають ремонтно-відновлювальні роботи. Зокрема, вже відтягнуто на безпечну відстань 41 цистерну з пропан-бутаном, продовжується встановлення вагонів на рейки – залишилось підняти 24 цистерни. Ремонтні бригади та оперативна група ДСНС працюють в посиленому цілодобовому режимі. Робиться все необхідне, щоб оперативно усунути наслідки аварії та забезпечити безпеку людей, - повідомляє “Урядовий портал”.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта