Пістія на Сіверському Дінці. Харківські екологи не знають, як з нею боротися

www.sq.com.ua www.sq.com.ua
В минулому році жителі області спостерігали захоплення річки Сіверський Донець незвичайною тропічною рослиною — пістією шаровою.

Взимку вона вимерзла, та екологи застерігають — не вся.

- Станом на 1 вересня минулого року у Сіверському Дінці маса пістії становила 3 тисячі тонн і продовжувала зростати, - розказав директор НДУ “Український науково-дослідний іститут екологічних проблем" Анатолій Гриценко.

За його словами, це створило серйозні загрози біологічного забруднення води під час відмирання рослини. При цьому взимку не пристосована до морозів пістія в основній масі загинула. Але змогла вижити під скидом теплої води біля селища Есхар і знову почати розмножуватись. Наразі русло ріки перекрите інженерними спорудами. Проте, поки що спеціалісти не знають, як боротися з цією проблемою.

- Як виявилося, хімічний метод боротьби з пістією неможливий через те, що річка - джерело постачання питної води, біологічний метод ще не знайдений, а механічний метод дуже дорогий, - підкреслила начальник Головного управління Держсанепідслужби в Харківській області Тетяна Ковпакова. 

Артем Богдан

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта