Скіфські монети і зброю намагалась вивезти контрабандистка з Харкова

18 серпня під час митного догляду рейсового автобусу «Харків-Бірючі» в зоні дії митного посту «Гоптівка» правоохоронці вилучили у одної з пасажирок 133 предмети старовини.

Як повідомляє прес-центр СБУ, співробітники відомства заздалегідь знали про заплановане вивезення культурних цінностей.

Співробітники Служби безпеки України спільно з митниками та прикордонниками затримали громадянку, яка намагалася вивезти з України колекцію цінних археологічних експонатів. Нею виявилась 23-річна мешканка Харкова. Серед предметів старовини, які контрабандистка намагалась вивезти за кордон, були наконечники для стріл та списів, кинджали скіфського періоду і давньогрецькі монети - «дельфінчики». Всі ці речі зловмисниця ретельно приховала в особистих речах у спеціально обладнаній схованці.

За висновками експертів, археологічні знахідки належать до скіфського періоду та є культурними цінностями, що мають історичне значення.

Слідчий відділ УСБУ в Харківській області стосовно затриманої порушив кримінальну справу за ознаками ч.2 ст.15 та ч.1 ст.201 (замах на контрабанду культурних цінностей) ККУ. Якщо провину доведуть, контрабандистці загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3-х до 7-ми років з конфіскацією предметів контрабанди.

Джерело: Прес-центр СБУ
Автор: Администратор сайта