Терористів спочатку прийняли за грабіжників. Інтерв'ю очевидця розстрілу альпіністів у Пакистані

http://ru.tsn.ua/ http://ru.tsn.ua/
Про трагедію розповів пакистанський альпініст Шер Хан.

Інтервю опублікував National Geographic.

«Я раптово прокинувся близько 9:30 [вечора]. Я почув шум навколо мого намета. Що відбувається, подумав я. Бореться хтось чи що? Я відкрив свій намет і побачив людину. Вона була одягнена в місцеву камуфляжну форму.

Потім прямо навпроти мого намету я побачив Ернеста - альпініста з Литви. Він стояв поруч з терористом і повторював: «Я - не американець. Я - не американець».

З іншого боку табору чулося: «Виходьте. Всім вийти. Швидко, швидко». Це вони виганяли з наметів альпіністів з Китаю. «Талібан! Аль-Каїда! Здавайтеся!», - намагалися докричатися терористи до іноземців.

Далі двоє з них, озброєні автоматами Калашникова і ножами, попрямували до мого намету. Я хотів сховатися, але побачив дуло автомата, яке вони просунули в намет і почув: «Виходь!». Я сказав: «Послухайте, я - пакистанець. Я з Хунзи. Я ісмаіліт. Будь ласка ... ».

Я спробував згадати молитву Каліма. Вони наполягали: «Виходь!». Вони говорили в основному на урду (мова, на якій говорять в Пакистані), але іноді - на пушту (поширений в Афганістані). І я чув кілька слів на шина, - місцевому діалекті. Я спробував вийти з намету, але вони раптом зупинили мене: «У тебе є гроші?».

Я сказав, так, є трохи. Вони сказали, викладай. Я спробував повернутися в намет за грошима, але отримав удар черевиком по голові, потім вони витягли мене з намету, - сказали, що самі візьмуть гроші. Приставивши дуло до моєї голови, вони відвели мене до решти полонених, щоб зв'язати мене.
Там було вісім чи дев'ять осіб - всі зв'язані. Серед них кілька пакистанців, кілька українців. Латвієць Ернест теж був там. І ще одна людина з Непалу. Після того, як вони зв'язали мене, я опинився поруч з українським хлопцем.

Їм знадобилася ще година, щоб зібрати решту. Вони обнишпорили кожен намет. Кричали: «Талібан! Аль-Каїда! Здавайтеся! ». Вони шукали іноземних туристів. Направили автомати на мене і кухаря, який працював у таборі і сказали: «Нам відомо, що ви говорите по-англійськи. Запитайте, чи є у них гроші ». Вони погрожували альпіністам: «Якщо ми знайдемо в наметах гроші, які ви сховали, ми вас застрелимо».

Всі були налякані. Ми всі сказали, що у нас є гроші. Іноземці сказали, - так, у нас є євро, так, у нас є долари. І вони забирали альпіністів одного за іншим у намети і збирали гроші.

Потім вони запитали про супутникові телефони: «У кого є мобільні телефони?». Альпіністи відповідали, - так у нас є супутникові телефони та рації. Тоді вони знову почали відводити їх в намети, щоб забрати всі телефони. Потім терористи знищили всі телефони та рації: розстріляли з калашникова, розбили камінням. Взагалі всю електроніку, яку змогли знайти, - ноутбуки, сонячні батареї, - вони розтоптали і побили камінням.

Весь цей час я благав їх, будь ласка, ми мусульмани, ісмаіліти з Хунзи. Ми пакистанці. Навіщо ви це робите?

Раптом один з них підійшов до мене і сказав, - о'кей, якщо ти мусульманин, прочитай мені це, це і це з ранкової молитви. Але у нас, ісмаілітів, - інші молитви. Я безпорадно замовк, тоді інший терорист сказав першому: «Хіба ти не знаєш, що ісмаіліти з Хунзи читають інші молитви?». І цей перший, злий, відійшов від мене.

Потім хтось сказав: «Розв'яжіть цих трьох із Хунзи». Вони розв'язали нас, але попередили: «Не намагайтеся підняти голову, стійте на колінах».

Потім один з терористів наказав іншим полоненим - українцям, непальцам, пакистанському хлопцю і китайцям - повернутися спиною. Так, якби терористи збиралися їх розстріляти. Але я не думав, що вони будуть стріляти. Я припускав, що вони прийшли грабувати. І тепер, коли вони вже забрали гроші, я думав, можливо, вони просто підуть.

На жаль, я не міг бачити, як вони змусили всіх повернутися спиною, - я був приголомшений і, до того ж, стояв на колінах, зігнувшись.

Раптово я почув звуки пострілів. Я трохи підняв голову і побачив українського хлопця, з яким сидів поруч, коли ми всі були зв'язані. Терористи почали стріляти чергами. Тричі. Тррр. Трррр. Трррр. Тричі, ось так.

Потім ватажок, цей дурний і неприємний чоловік, сказав: «Досить палити. Зупиніть стрілянину ». І цей сучий син пройшовся між тілами, по черзі стріляючи в них - бам, бам, бам. Він вистрілив в кожне тіло.
А потім ми почули гасла: «Allahu Akbar», «Salam Zindabad» і «Osama bin Laden Zindabad». І один з цих дурнів прокричав: «Сьогодні ці люди помстилися за Усаму бен Ладена ».

Після вони зібралися в групу приблизно в п'ятдесяти футах від нас, а через деякий час розосередилися і рушили вниз з гори.

Джерело: National Geographic.
Автор: Администратор сайта