ТОП-10 кримінальних подій області. Історії, які сколихнули Харківщину

http://sled.net.ua/ http://sled.net.ua/
«СК» пропонує рейтинг кримінальних подій 2013 року, які, на нашу думку, мали найбільший резонанс у суспільстві.

1. Рекордний хабар

Цього року Харківщина встановила новий рекорд – найбільшій у своїй історії хабар. Так, у квітні правоохоронці затримали на гарячому начальника Головного управління ветеринарної медицини області. Чиновник вимагав від приватного підприємця 70 тис. доларів за видачу дозвільних документів і незастосування штрафних санкцій. Посадовця взяли під час отримання першої частини незаконної «винагороди» – 40 тис. доларів.

Хабарник організував отримання грошей за допомогою двох співробітників управління. Так, один зі спільників вивіз підприємця з грошима до лісу, показав, де треба покласти пакунок. Це була заглибина під пнем. Інший спільник гроші зі схованки забрав.
За останньою інформацією, головного ветеринара області було відпущено під заставу у 137 тис. грн, і наразі він чекає суду.

2. Батьки-звірі, які підняли руку на рідну дитину

У квітні Харківщину сколихнули по черзі одразу дві події. Так, у Первомайському районі прокуратура ухвалила обвинувальний акт стосовно чоловіка, який забив до смерті сина-немовля. Трагедія сталася в середині грудня минулого року. Тоді п’яний батько, якого дратував плач немовляти, схопив дитину і кинув її на ліжко. В результаті хлопчик кілька разів вдарився головою об стіну. Дитину доставили до лікарні, де вона померла від отриманих травм через 10 днів. При цьому батьки запевняли, що це нещасний випадок. За їхньою версією, батько просто не втримав хлопчика на руках і впав з ним на підлогу. Як потім з’ясували правоохоронці, чоловік бив свою дружину, щоб вона давала неправдиві свідчення. Наразі кримінальне провадження направлено на розгляд у суд. Чоловіку загрожує до 12 років позбавлення волі.

Схожа історія трапилася в одному із сіл Зміївського району. 21 квітня там посварилася подружня пара, і жінка погрожувала подати на розлучення. Після скандалу 31-річний чоловік вирішив убити свого трирічного сина і покінчити життя самогубством. Батько з дитиною піднявся на горище будинку, де виготовив петлі і намагався повісити спочатку малюка, а потім і себе. Це побачила сусідка, яка обрізала мотузки і викликала міліцію. Чоловіка затримали правоохоронці. Йому загрожує від 10 до 15 років тюрми або довічне ув’язнення.

3. Дівчину облили самогоном та підпалили

Здавалося, минулорічна трагедія у Миколаєві, коли троє молодиків зґвалтували, побили, а потім спробували спалити 18-річну Оксану Макар, мала стати уроком для всіх, однак схожа ситуація невдовзі повторилася і в Харкові. Так, у ніч з 11 на 12 травня під час приватної вечірки на квартирі 17-річну Юлію Ірніденко облили самогоном і підпалили. Коли дівчину доправвили у лікарню, медики констатували 90 % опіків тіла. Врятувати її життя не вдалося. 24 травня дівчину поховали.

У вбивстві підозрюють двох хлопців, які були того дня у тій самій компанії. Слідство досі триває.

4. Смерть комунальників у каналізації

А в червні вся Харківщина переживала смерть трьох слюсарів і електрозварника КП «Харківводоканал». Комунальники мали виконати роботи в каналізаційному колодязі. Уже при спуску в люк 56-річному слюсарю Володимиру Дегтяренку стало погано. Його син Володимир, Олександр Качура (обидва слюсарі) і електрозварник Михайло Задорожний кинулися рятувати чоловіка, але з колодязя так і не піднялися. За висновками експертів – чоловіки загинули через отруєння газами.

Слухання у справі в Київському райсуді переносилися протягом двох місяців. 6 листопада суд виніс остаточне рішення, за яким майстра дільниці КП «Харківводоканал» Руслана Старченка було визнано винним за ч. 2 ст. 272 КК України (порушення правил безпеки при проведенні робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило за собою смерть кількох людей). Чоловіка засудили до п’яти років в’язниці, але з огляду на те, що на суді він розкаявся, його звільнили від відбування покарання за умови, що протягом трьох років він не вчинить нового злочину. Крім того, Руслана Старченка позбавили права обіймати керівні посади протягом двох років.
Також суд розглянув позов Флюзи Дегтяренко, яка одночасно втратила сина і чоловіка. Суд наказав КП «Харківводоканал» виплатити жінці 200 тис. грн компенсації за моральну шкоду.

5. Розстріл альпіністів у Пакистані

Перше місце у списку «СК» посідає розстріл у Пакистані інтернаціональної групи альпіністів, до числа якої входили троє харків’ян. У ніч з 22 на 23 червня у базовий табір спортсменів, що розташовувався на висоті близько 4 тис. м у районі гори Нанга-Парбат, увірвалися озброєні люди у військовій формі. Альпіністів і гіда, який їх супроводжував, вивели на вулицю та розстріляли. Усього в теракті загинули 10 спортсменів з України, Росії та Китаю. Додому з Пакистану не повернулися харків’яни Ігор Свергун, Бадаві Кашаєв та Дмитро Коняєв. Як згодом повідомили пакистанські лідери, напад вчинили радикально налаштовані ісламісти. Питання про компенсацію сім’ям загиблим досі не вирішено.

6. Бордель з прихованою камерою

Завершує ТОП-10 гучних справ 2013 року жовтневий скандал із мережею харківських розважальних закладів, де клієнтам не лише надавалися інтим-послуги, а й знімали любителів «полунички» без їхньої згоди на відео. Камери ховали в обшивці дверей, за шторами, у стінах тощо. Причому це робилося так вправно, що звичайна людина не могла помітити обладнання для зйомки. Правоохоронці конфіскували усі плівки, а також гроші з п’яти борделів. Також було затримано чотирьох осіб, які підозрюються в організації бізнесу, та 70 жінок, які працювали у таких закладах.

7. Вибух на пункті прийому металобрухту

Трагедії не оминули і Зміївський район. Так, 14 жовтня на території пункту прийому металобрухту селища Комсомольського вибухнув елемент протитанкової авіабомби. У момент трагедії там знаходилися троє чоловіків: сторож, міліціонер, який був не при виконанні службових обов’язків, та їх безробітній приятель. 26-річний правоохоронець взяв у руки снаряд і почав робити з ним якісь маніпуляції, імовірніше за все, вдарив. У результаті снаряд здетонував. Усі троє чоловіків отримали травми різного ступеня важкості. Найбільше постраждав 26-річний міліціонер. Йому відірвало обидві ноги та розтрощило праву руку. Від отриманих травм правоохоронець помер у реанімації Зміївської РЦЛ. Що стосується інших двох постраждалих, то вони отримали травми ніг, але їх стан був неважким, і життю нічого не загрожувало.

Після трагедії на Зміївщині по області почали масово перевіряти пункти прийому металобрухту.

8. Загибель 22-річного пожежного

Назавжди у пам’яті залишаться і події ночі з 16 на 17 жовтня. Тоді в одному з гуртожитків Пісочина сталася пожежа. На виклик прибула група рятувальників. Уже після того, як вогонь було зупинено, несподівано обрушилася плита перекриття даху будинку і привалила двох пожежних, які проводили огляд приміщень. У результаті 22-річний Вадим Чмуж загинув на місці події, а 24-річний Сергій Іскрич отримав важкі травми і був госпіталізований. 30 листопада Президент України підписав указ про відзначення пожежних державними нагородами.

9. Пограбування «Золотого Оскару»

Не менший резонанс викликало зухвале пограбування ювелірного магазину «Золотий Оскар» у спальному районі Харкова. 12 листопада до торговельного павільйону зайшли четверо чоловіків і вистрелили в охоронця. Він отримав два поранення. Потім, погрожуючи пістолетами, нападники змусили продавчинь лягти на підлогу. Розбивши скло вітрин, вони забрали ювелірні вироби. Коли розбійники залишали місце злочину, поранений охоронець відкрив по втікачах вогонь. Шум пострілів привернув увагу перехожих, які й викликали міліцію. По гарячих слідах одного з нападників (1988 року народження) було затримано. Однак він чинив опір правоохоронцям, унаслідок чого постраждав 30-річний старший лейтенант міліції. Інших злочинців також згодом заарештували. На сьогодні доведено їх причетність до семи розбійних нападів на ювелірні магазини Харкова.

10. Напад на інкасаторів

Убивство інкасаторів вже стало недоброю традицією для Першої столиці. Події 28 листопада – вже п’ятий епізод із цілої серії злочинів. До цього на машини інкасаторів вчинювали замахи у 2001, 2004, 2005 і 2009 роках.

Цього разу злочинці напали у момент, коли інкасатори забирали гроші з каси одного з харківських ломбардів. Невідомі розстріляли водія і поранили охоронця. Після цього тіло першого викинули з машини, а сам транспортний засіб разом із другим інкасатором та грошима угнали. Водія не вдалося врятувати. Він помер на руках у лікарів «швидкої». Інкасаторську машину згодом знайшли у лісосмузі під Харковом. У ній був труп другого силовика та сумка зі 100 тис. грн. Решта грошей, а це близько 300 тис. грн, та ювелірні вироби пропали.

Ірина Гудзь, матеріал з газети “Слобідський край” №155 від 28.12.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта