У Харкові гасили майно Фірташа. Обновлено (ФОТО.ВІДЕО)

На ТЕЦ-5 сталося займання масла, яке стало розтікатися в бік блоку №2. На місце надзвичайної події виїхали рятувальники держслужби надзвичайних ситуацій.

Така легенда пожежно-тактичних навчання підрозділів Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій, які відбулися 23 квітня, на базі Харківської ТЕЦ-5 (підприємство було куплено у минулому році компанією, яку пов'язують з відомим бізнесменом Дмитром Фірташем)

У навчаннях були задіяні близько 100 осіб особового складу та 8 одиниць техніки ДСНС, продемонстровані можливості автомобілю радіаційної та хімічної розвідки та пожежного потягу Південної залізниці.
Всього було відпрацьовано три епізоди, в яких були змодельовані різні надзвичайні ситуації. Перший епізод був присвячений заходам з пожежогасіння силами добровільної пожежної дружини. Згідно з легендою, на першому етапі охорона ТЕЦ-5 повідомила ГУ ГСЧС, що внаслідок підвищення тиску в мережі маслопостачання виник гідроудар з подальшою розгерметизацією маслоохолоджувального блоку. Сталося займання масла, яке стало розтікатися в бік блоку №2. На цьому етапі керівництвом ТЕЦ-5 було прийнято рішення про евакуацію персоналу та гасіння пожежі первинними засобами, відключено енергопостачання об'єкта.

Другий етап, під час якого «гасили» пожежу в машинному залі, розпочався з прибуття чергового караулу найближчої пожежно-рятувальної частини. Згідно з легендою, до цього моменту за високої температури виникла загроза деформації ферм покрівлі. Щоб уникнути цього, ГСЧС організувала гасіння масла в блоці №1 на висоті 9 м. Площа палаючого масла становила 150 кв. м, площа спалаху м'якого перекриття покрівлі - 120 кв. м. Для гасіння масла було подано два пінних стволи «Пурга-5», організовано гасіння покрівлі. До місця події прибув штаб пожежогасіння, були організовані три оперативні ділянки.


На третьому етапі розроблявся випадок з утворенням хмари аміаку при руйнуванні конструкції, коли внаслідок пожежі, за легендою, був пошкоджений циркуляційний трубопровід подачі аміачної води. На місце прибули відділення хімічної розвідки ГСЧС, організовано штаб з ліквідації НС міського рівня, який оповіщає жителів навколишніх будинків та персонал довколишніх підприємств. На місці було проведено розрахунок викиду аміаку і забруднення навколишнього середовища.

Керівник гасіння пожежі дав вказівку про встановлення водяної завіси, проведення порятунку людей з-під завалів і надання їм першої медичної допомоги. Після осадження хмари місце викиду було засипано піском і проведена санітарна обробка особового складу.

До місця вдаваної пожежі виїхали підрозділи Жовтневого, Ленінського та Московського районів, чергова зміна оперативно-координаційного центру та курсанти Національного університету цивільного захисту. Прибулі рятувальники в першу чергу розшукували постраждалих, за допомогою бригади пошуково-рятувального кінологічного товариства «Щит».


Також були задіяні працівники медичної служби, служби охорони громадського порядку, газової служби, служби енергопостачання, а також практичні психологи ДСНС.У підсумку керівництвом навчань була надана позитивна оцінка діям добровільної пожежної дружини ТЕЦ-5, рятувальників та аварійних служб міста. 

Голова обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій – перший заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Валентин Григорович Дулуб високо оцінив підготовку рятувальних служб. 

– Згідно з тактичним задумом, стався гідроудар, вилилося масло високої температури. Гарячим маслом було уражено обладнання в головному корпусі станції, яке знаходиться під високою напругою, а також виникла небезпека вибуху балона з 500 кг аміачної води. Після цього почалися роботи на даху – вогонь міг перекинутися туди. Для того, щоб запобігти наслідкам ситуації, що склалася, поетапно було локалізовано кожну ділянку, – підкреслив Валентин Дулуб.
Він повідомив, що на навчання були запрошені керівники інших енергетичних підприємств області, завдання яких – перейняти досвід та впровадити методику ліквідації надзвичайних ситуацій на своїх об'єктах.
– Сьогодні ми успішно впоралися. Всі служби спрацювали правильно, і найголовніше, завдання, які стояли перед кожним підрозділом, були виконані. Зауважень ні до кого немає. Підрозділи хімзахисту, «швидка допомога», кінологи – всі працювали злагоджено. Можу сказати спасибі всім, хто брав участь у навчаннях, і побажати, щоб ніколи не довелося ліквідувати подібні ситуації наяву, – підкреслив перший заступник губернатора.
Павло Одарюк, керівник ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Харківській області зазначив, що займисті матеріали, хімічні речовини, надвисока напруга, складне обладнання все це робить надзвичайну пригоду складнішою.
- Тут велика горюча завантаження, тому що тут масло. Тут є аміачна вода, це хімічно небезпечну речовину. Тут є водень: водень сам по собі не вибухає, не горить, а при певній концентрації з повітрям може статися вибух, – сказав він.

На думку Павла Одарюка, усі служби впоралися зі своїм завданням, проте були певні недоліки, які будуть детально вивчені на традиційному «розборі польотів» – нараді за підсумками навчань.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта