У поліції з'ясували причини дій харківського стрільця. Фото

Фото:hk.npu.gov.ua Фото:hk.npu.gov.ua
Завдяки зібраним речовим доказам Харківська поліція зрозуміла, чому стрілок зважився на такий страшний крок.

Очільник обласної поліції Олег Бех 21 серпня розповів про особу зловмисника, який вчинив стрілянину біля Харківської міської ради, його спосіб життя та трагедію в родині. За його словами, 20 серпня ввечері до Холодногорського відділу поліції надійшло повідомлення про знайдення тіла жінки у приватному домоволодінні по провулку Токарівському. До поліції зателефонували родичі загиблої, які певний час не могли вийти з нею на зв'язок та знайшли її вбитою у власній оселі.

На місці події працівники поліції з’ясували, що потерпілою є 42-річна жителька Харкова. Експерти констатували у неї кілька вогнепальних поранень, два з яких – у щелепу та ліве око – виявилися смертельними. Рани на шиї, кисті та лівому передпліччі свідчили про те, що жінка намагалася захиститися від нападника.

- Під час огляду місця події поліцейські виявили у будинку велику кількість вогнепальної зброї, набої, професійний токарський станок, - розповів начальник ГУНП в Харківській області. – Загалом експерти вилучили автомат «Скорпіон», чотири пістолети, гвинтівку з оптичним прицілом, 7 магазинів, споряджених патронами, 280 набоїв калібру 9 мм, банку з металевою стружкою. Майже уся вилучена зброя була виготовлена кустарним способом. Усі ці речові докази свідчили про те, що в цьому домі тривалий час займалися виготовленням зброї та боєприпасів.


Станок, на якому стрілок переробляв зброю                                                                                                     


Фото зброї, знайдено у будинку стрілка
                                                                                                                                


Спілкуючись із родичами загиблої поліцейські дізналися, що жінка у вересні 2014-го вийшла заміж за 47-річного харків’янина, з яким прожила разом останні 10 років. Чоловік вбитої жінки тривалий час працював зварювальником–рихтовщиком у різних комерційних підприємствах. У травні 2018-го  він залишився без роботи, звільнившись, начебто, за власним бажанням з СТО, де несвоєчасно виплачували зарплатню. Після цієї події чоловік почав пиячити та постійно знаходився у депресивному стані.

- Нам також стало відомо, що незадовго до смерті потерпіла скаржилася родичкам на агресивну поведінку свого чоловіка, - зазначив Олег Бех. – Вона йому пригрозила подати на розлучення, якщо він не перестане зловживати алкоголем та вчиняти сварки. Уже встановлено, що в ніч на 20 серпня підозрюваний під впливом алкоголю та хронічного стресу застрелив свою дружину та зі зброєю вирушив на прогулянку нічним містом. Увесь шлях він поводився спокійно, нікого з громадян не чіпляв. Але біля дверей міської ради він зірвався та почав стріляти зі зброї. У результаті загинув поліцейській, тяжкі травми отримав охоронець державної установи. До речі, версії, які раніше розглядало слідство, не підтвердилися. Агресія злочинця була не пов’язана із діяльністю міської влади або охоронної структури. Завдяки зібраним речовим доказам ми вже розуміємо, чому він зважився на такий страшний шаг. Його дії були спонтанні та непередбачувані.

У поліції  повідомили, що вилучена зброя зараз перевіряється на причетність до її можливого використання під час вчинення інших злочинів. У поліції також є інформація, що підозрюваний, який є військовозобов’язаним, міг служити у так званих «гарячих точках», навіть за спеціальністю «снайпер».

Що стосується особи зловмисника, то він, за словами родичів, був замкнутим, нікого до себе близько не підпускав та ні з ким не спілкувався. Зараз оперативники кримінальної поліції намагаються встановити його зв’язки, коло друзів і знайомих.


22 серпня відбудеться вшануванування пам'яті Дмитра Кірієнка, 29-річного патрульного, який загинув 20 серпня вночі під час виконання своїх службових обов'язків під міською радою.

Прощання з Дмитром відбудеться об 11:45 у приміщенні Палацу Культури ГУ МВС в Харківській області за адресою вулиця Жон Мироносиць 13.

По темі: Мав два пістолети і був нетверезий: подробиці нічної стрілянини у Харківській міськраді