Понад двісті дітей втекли з дому в минулому році на Харківщині

В минулому році 213 дітей на Харківщині втекло зі своїх домівок. Всі вони були розшукані. Про це 20 лютого повідомив в ході прес- конференції начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей ГУ МВС України в Харківській області Андрій Хоменко.

 “По кожному факту втечі ми інформуємо службу у справах дітей, для того, щоб співробітники служби могли відвідати таку сім ю і виявити причину втечі, чи не було там фактів насилля чи якихось протиправних дій”, - зазначив Хоменко. За його словами, діти часто тікають з дому тому, що живуть в поганих умовах, неповних сім'ях, в сімях, що опинились в складних життєвих обставинах або в таких умовах, де вони зазнають знущань.

Бувають і діти, які втікають тому, що люблять мандрувати. У  тридцяти шести дітей, що втекли це була не перша втеча. За словами Хоменко, з 213 дітей, що втекли, двадцать девять дітей втекли з інтернатів та приютів. Після кожного такого випадку міліція направляла подання в управління освіти для перевірки інтернатів. В усіх випадках жодних порушень прав в дітей в роботі інтернатів знайдено не було, умови в таких закладах пристойні, часто кращі ніж у дітей вдома. “В основному з інтернатів тікають діти 15-17 років, які полюбляють мандрувати. Вони поїли і відпочили в інтернаті і хочуть кудись далі йти, тому що їм там нецікаво”, - розповів Андрій Хоменко.  
 
Хоменко зазначив, що за втечу дитини з дому адміністративну відповідальність несуть ії батьки за статтею 184 Адміністративного кодексу України (невиконання батьківських зобовязень). До відвідальності в минулому році було притягнуто близько 70% батьків дітей, які втекли. "Чим раніше батьки звернуться в міліцію з заявою про зникнення дитини, тим єфективніше буде працювати міліція по пошуку дитини", - зазначив Андрій Хоменко.   

Андрій Войніцький

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта