В яких умовах служать мобілізовані з Харківщини. Розповідають дружини військових (ФОТО)

Фото Ірини Гудзь Фото Ірини Гудзь

Родичі мобілізованих вимагають повернути 22-й батальйон територіальної оборони додому, у Харківську область.

З самого ранку під Будинком рад зібралися кілька десятків дружин і матерів військових 22-го батальйону територіальної оборони Харківської області.

За словами знервованих жінок, їх сини і чоловіки були мобілізовані у рамках другого етапу часткової мобілізації. Попри те, що батальйон призначений охороняти Харківщину, його перекинули у гарячу точку — до Луганської області.

Крім того, зараз ходять чутки про те, що чоловіків відправлять у саме серце АТО, у Донецьку область.

Обурені жінки заявляють, що батальйон матеріально і технічно не забезпечений, а у солдатів немає навіть бронежилетів. Чоловіки погано харчуються, їм нема, де помитися. Не розуміють люди і той факт, що солдатів примусили зняти будь-які розпізнавальні знаки, які вказують на приналежність до української армії.

- Ми за власні кошти купили сину бронежилет за 700 доларів і відвезли на Луганщину, - розповідає харків'янка Вікторія Колобова. - Але ж така можливість є не у всіх.

Жінка переконана, зараз мобілізують всіх підряд. Її сину 30 років. У 2002 році він пройшов строкову службу, але, за словами Вікторії Колобової, в армії замість зброї тримав у руках лише лопату. Удома у нього залишилися дружина та дворічна дитина. Цей факт для військкомату ніякого значення не мав. Що ж стосується спецпідготовки, яку проходили мобілізовані, то вона тривала не більше тижня.

Родичі вимагають, по-перше, вивести їх чоловіків з гарячих точок і повернути на територію Харківської області, а по-друге, надати необхідне матеріально-технічне забезпечення. Як розповіла одна з організаторів пікету, дружина одного з мобілізованих Юлія Стешак, родичі солдатів 22-го батальйону територіальної оборони вже зверталися до керівництва Харківської області, проте результатів  так і не дочекалися.

Близько 11.30 до пікетників вийшов заступник голови ХОДА Василь Хома. Він заявив, що обласне керівництво не в змозі допомогти жінкам, бо рішення про дислокацію військовозобов'язаних приймає лише Генеральний штаб Міністерства оборони України. Він додав, що обласна адміністрація вже написала листа з проханням повернути батальйон, адже він потрібен для захисту Харківської області.

У свою чергу ситуацію прокоментував і заступник військового комісара Харківського обласного військкомату Юрій Калгушкін.

Він підтвердив, що рішення про повернення чи передислокацію 22-го батальйону може прийняти лише Генштаб. За його інформацією, бійці знаходяться у Луганській області, і про переведення на Донеччину мова поки не йде. Проте, Юрій Калгушкін заявив, що інформація про місцезнаходження українських військ є секретною, адже  останнім часом вона постійно просочується.

Що стосується матеріально-технічного забезпечення, зокрема бронежилетів, то батальйон на 100 % укомплектований згідно зі штатним розкладом. У документі ж прописано, що бійці територіального батальйону не потребують бронежилетів. Попри це, Юрій Калгушкін визнав, що ця норма наразі є неправильною. Зараз за рахунок благодійних організацій для всіх солдатів намагаються придбати бронежилети.

22-й батальйон територіальної оборони виконує завдання з охорони блокпостів і особливо важливих об'єктів. З приводу розпізнавальних знаків, то їх прибрали лише у цілях безпеки.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта