Величезний склад боєприпасів під Харковом може вибухнути

http://susanin.udm.ru http://susanin.udm.ru
Арсенал у місті Балаклія, площа якого займає майже 700 га, може вибухнути через перевантаженість.

Найбільшу загрозу виникнення пожеж на території військових частин в Харківській області несуть арсенали у місті Балаклія, Лозова, склад боєприпасів у селищі Малинівка Чугуївського району та склад ракетного палива у селі Первомайське Шевченківського району.

Так, на 65-му арсеналі у м. Балаклія, який вважається одним з найбільшим у Європі, зберігається більше 160 тис тонн артилерійських боєприпасів різних типів.

- Це означає, що у випадку виникнення пожежі та можливого вибуху снарядів радіус розлітання фрагментів складе 15 км. В зону ураження потрапляє місто Балаклія з його 33-тисячним населенням,- розповів сьогодні під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій начальник Управління з питань взаємодії з митними органами, прикордонною службою, оборонної та мобілізаційної роботи ХОДА Анатолій Шевцов.

Так, за його словами, цього року заплановано проведення робіт з ліквідації боєприпасів на п’яти об’єктах їх зберігання. Адже одна з головних загроз виникнення техногенної аварії, - це перевантеженість арсеналів.

З арсеналу в Балаклії з початку цього року на утилізацію відправлено 251 т боєприпасів, що дозволило знизити перевантеженість арсеналу зі 117 % до 101 %.
Завантаженість на складі боєприпасів у Малинівці зараз складає 96 %.

- На арсеналі у Лозовій продовжуються планові роботи з очищення технічної території від вибухонебезпечних предметів. На сьогодні зачищено понад 200 га, що складає 82 % технічної території арсеналу. Там зберігається 850 т боєприпасів, які планують вивезти до кінця цього року, - розповів Анатолій Шевцов.

Зі складу ракетного палива в селі Первомайське Шевченківського району цього року планують вивезти усі запаси, а саме 1180 т.

Аби уникнути надзвичайних ситуацій, командування військових частин зараз разом з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, правоохоронцями проводять профілактичну роботу. Проводяться комплексні тренування, навчання тощо.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта