Землетрус у Куп'янську. Версія 1924 року

http://ukhtoma.ru/ http://ukhtoma.ru/
"СК" продовжує гортати сторінки старих газет. Отже...

90 років тому, 31 березня, близько 11-ї ранку, по всьому Куп’янську відчувалося ледь помітне коливання ґрунту.

Але жителям міста було не до жартів. Такий легкий землетрус дав по собі значні поперечні і повздовжні тріщини в деяких школах, лікарнях і масивних житлових спорудах. Тріщини пішли в домах, збудованих не тільки в довоєнний час, а й у післяреволюційний період.

Негайно до Куп’янська з Харкова виїхала комісія, до складу якої ввійшли спеціалісти – інженери-геологи, архітектори і будівельники – на чолі з професором Федоровським. Перші дні роботи комісії дали можливість зробити такі висновки: «Зсуви ґрунту є звичайним явищем в тих місцях, де верхні шари ґрунту лежать на розташованих під нахилом водостійких породах, і найчастіше – на глинах.

Коли є такий нахил, то після сильних або тривалих дощів частина вище-лежачих шарів відривається і повзе вниз. Безперечно, саме таке явище має місце в Куп’янську. Адже місто розташоване на суцільній товщі білої крейди, чудові розрізи якої можна бачити вище і нижче міста, особливо біля млина Фесенка, де розробка крейди прорізала товщу до 25 метрів чистої білої крейди. У самому Куп’янську товща крейди прикрита лежачими вище зеленими глинами, інколи помаранчевими пісками і ще вище – жовто-бурим суглинком. Комісія вважає, що цієї весни снігові води великого об’єму дійшли до зеленої глини, були тут затримані і по ним почали повзти вище-лежачі шари ґрунту. У цьому причина зсувів ґрунту і легких землетрусів у Куп’янську, що спостерігалися і відчувалися недавнім часом».

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта