Журналісти липових газет ходять по Харкову зі зброєю

http://ar25.org http://ar25.org

У Харкові ЗМІ замість того, щоб видавати газети, здійснювали незаконні операції з видачею дозволів на травматичну зброю.

У жовтні в Харкові закрилася низка періодичних видань. Проте резонансною для мешканців міста ця подія не стала. Про засоби масової інформації, які зникли з інформаційного поля міста-мільйонника, мабуть, ніхто і не чув. Адже замість того, щоб займатися висвітленням подій, редакції вели незаконну комерційну діяльність. Редактори видань допомагали псевдожурналістам отримувати дозволи на травматичну зброю. Як відомо, в Україні придбати таку мають право правоохоронці, працівники судових органів, народні депутати, держслужбовці та журналісти.

Як розповів під час брифінгу 12 листопада начальник відділу прокуратури Харківської області Володимир Іванов, комерційною діяльністю займалися редакції видань “Політ прецедент”, “Городское собрание” та “Харківський вісник”.

- Газета «Харківський вісник» була зареєстрована в 2010 році як щотижневе загальнополітичне видання, але за фактом жодного разу не видавалася. Головний редактор газети періодично видавав людям посвідчення позаштатних кореспондентів, а потім звертався до Управління громадської безпеки ГУ МВС України в Харківській області з клопотанням щодо отримання травматичної зброї, - розповів Володимир Іванов.

Загалом Управління громадської безпеки видало дозвіл на травматичну зброю 1, 5 тис позаштатних кореспондентів. Скільки з них самозванців, правоохоронці поки сказати не можуть.

- Під час проведення перевірки, коли правоохоронці зверталися до осіб, що отримали дозвіл на травматичну зброю, із запитанням, чи справді вони позаштатні кореспонденти, ті неадекватно реагували. Це питання ще потребує додаткової перевірки, - додав прокурор.

За фактом незаконної діяльності «Політ прецедента» розпочате кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією ч. 1 ст. 358 (підроблення посвідчення або іншого офіційного документа). Санкція статті передбачає штраф до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт до 6 місяців, або до двох років обмеження волі. Два інші видання ще перевіряють.

Але і це ще не все. Як розповів Володимир Іванов, для того, щоб отримати дозвіл на травматичну зброю, необхідно пройти спеціальне навчання (теоретичні основи, вогневу підготовку, надання медичної допомоги). Як виявилося Харківська філія ДП МВСУ «Інформ-ресурси», яка мала право проводити такі навчання, видавала дозволи людям, які не отримали необхідних навичок. Підприємство навіть не мало спеціального приміщення для проведення вогневої підготовки. Всього видали понад 250 липових свідоцтв. Відомості про це правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 366 КК України (службове підроблення). Зараз триває досудове розслідування.

До слова, за останній рік в області скоїли шість злочинів із застосуванням травматичної зброї. За словами Володимира Іванова, пістолети та револьвери використовували або в стані алкогольного сп’яніння або під час пограбування. У кожному випадку зброю видали незаконно.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта