Бюджети громад: експерт розповіла, що потрібно врахувати при об'єднанні

11.08.2017 07:15 Область Online
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Урахувати власну спроможність при об’єднанні – справа необхідна.

 Проте, впливати  на власну ефективність громаді необхідно і після цього процесу. За словами експертів, це можна зробити кількома способами.

– Попрацювати над спроможністю, на мою думку, можна через оптимізацію витрат. Тобто подивитися на ефективність управління апарату, чи є можливості оптимізації штату, – пояснила директор Харківського регіонального центру місцевого самоврядування Діана Баринова.

За її словами, громада може мати одного багатофункціонального працівника, який би, наприклад, займався відділом молоді, спорту та культури, а можна роздути штат і створити два окремі відділи, де працюватимуть кілька таких працівників.

Але при цьому слід враховувати те, що вартість утримання апарату не має перевищувати 20 %.
– Сьогодні у нас така проблема є навіть у створених громадах, – додала вона.

Ще одним варіантом підвищення ефективності громади, за словами Діани Баринової, є залучення представників бізнесу та підвищення зайнятості населення.
– Поширеною сьогодні є ситуація, коли люди займаються якимось бізнесом та надають якісь послуги, але вони не за­реєстровані, – додала вона. –  Тобто обов’язково потрібно проводити роботу з платниками податків. Сюди належить і оподаткування землі, яка оброблялася нелегально, і туристичні збори від баз відпочинку, які працюють на території ОТГ.

Яскравим прикладом останньої є ініціатива Старосалтівської громади ввести туристичний збір.

Сьогодні, за словами Старосалтівського селищного голови Едуарда Коновалова, рада укладає договори з місцевими базами відпочинку, туристичний збір від яких становить 1 % від доходу. Окрім цього, основними бюджетоутворюючими є податок на доходи фізичних осіб, який складає 60 % від загального, та 28 % – екологічний збір.

Та, звичайно, багата рекреаційна зона є не всюди, але кожна громада шукає свої шляхи напов­нення бюджету. Приміром, Чкаловський селищний голова каже, що основою їхнього бюд­жету є земля.

Ціни на свіжі молочні продукти зростуть

– Кілька років тому на території громади запрацювала норма, яка передбачає відшкодування втрат за використання земельної ділянки на рівні 3 %, – розповів Віктор Соловйов. – Сюди потрапили і малі приватні підприємці, і сільгоспвиробники, незалежно від форми власності. Завдяки цьому власні надходження за перше півріччя цього року збільшилися на 40 %.

Проте, за його словами, відкритим залишається питання щодо сплати податку за землю поза межами населених пунктів. Поповнювати свій бюджет податками від цієї землі громади не можуть, адже відповідні поправки до закону поки що не прийняли.

При об’єднанні експерти радять ураховувати такі показники:

чисельність громади не має бути меншою від 5–7 тис. осіб;
питома вага базової дотації – не більш  ніж 30 % від суми власних доходів;
витрати на утримання управлінського апарату – не більш ніж 20 % від обсягу власного ресурсу громади  (без трансфертів).

Детальніше про бюджети об'єднаних громад читайте у статті.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта