До Лозової захотіли приєднатися ще вісім громад

28.11.2018 16:35 Область Online
Фото: otg.cn.ua Фото: otg.cn.ua
Депутати Лозівської міської ради надали згоду на приєднання до міста сусідніх рад.

В Україні набирає обертів процес приєднання приміських громад до міст обласного значення. На Харківщині таким першопрохідцем стала Лозова. Ще у травні 2018 року відбувався процес приєднання 10 сільських, селищних громад до цього міста обласного значення. 30 серпня зміни були підтримані сесією Харківської обласної ради. 31 серпня було створено Лозівську ОТГ з центром у Лозовій. А 21 листопада вже Уряд затвердив зміни до перспективних планів формування територій громад кількох областей України, була в цьому списку і Харківщина.

Бажання долучитися до Лозівської ОТГ влітку під час громадських слухань висловили ще вісім сільських рад: Артільна, Яковлівська, Перемозька, Садівська, Тихопільська, Єлизаветівська, Бунаківська, Павлівська Друга. Однак за перспективним планом ці території мали б увійти до Краснопавлівської ОТГ, а нещодавнє рішення урядовців (визнання Лозівського району єдиною територіальною громадою) дозволило жителям району будувати своє майбутнє так, як хочуть вони самі. 27 листопада на позачерговій сесії Лозівської міської ради депутати дали згоду на приєднання зазначених восьми сільських рад.

- Приєднання ще восьми територіальних громад (а у цілому їх в ОТГ буде 19 разом з Лозовою) дасть нам можливість увійти в 2019 рік із новим бюджетом. Ми сподіваємося на отримання усіх державних дотацій, завдяки яким громада розвиватиметься, - зазначив очільник Лозівської ОТГ Сергій Зеленський.

Фото: lozovarada.gov.ua

Наразі поза межами ОТГ залишаються три сільські ради (Смирнівська, Плисівська, Надеждівська) та дві селищні (Орільська і Краснопавлівська), які не дали згоду на приєднання до Лозової.

- Це їх право. Приєднуватися чи ні, об’єднуватися чи ні — це добровільне рішення громади, за яке вона бере на себе відповідальність, - підкреслив у коментарі “СК” радник з питань децентралізації Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Віктор Нестеренко. - Наразі, в цих п’яти радах фахівці нашого Центру проводять консультації.


 

Будь у курсі
Нагадаємо, в травні 2018 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення (законопроект №6466). Закон дозволяє містам обласного значення згуртувати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром об’єднаної громади без зайвих бюрократичних процедур – в тому числі, без проведення виборів.

Читайте також: Воєнний стан у Харківській області: головне, що треба знати

Юлія Міронюк